Connect with us

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλαδα

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε η Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο, ακολούθως, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι μουσουλμάνοι βουλευτές, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν  οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας. Ο κοινοβουλευτικός χάρτης περιλαμβάνει 8 κόμματα, τρία εκ των οποίων εκπροσωπούνται για πρώτη φορά. Οι βουλευτές κατέφθασαν στο Κοινοβούλιο με τις οικογένειες τους. 100 είναι τα λεγόμενα “πρωτάκια”, 68 οι γυναίκες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έδωσαν ευχές για την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δεν έλειψε και η αμηχανία μπροστά στις κάμερες

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Η πανηγυρική τελετή ξεκίνησε στις 11:00

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Αφίξεις και πρώτες δηλώσεις

Νωρίτερα κατέφθασαν οι πολιτικοί αρχηγοί και οι βουλευτές με τις οικογένειές τους.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Κατέφθασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και κατευθύνθηκε αμέσως στο εσωτερικό του κτηρίου για την έναρξη της διαδικασίας

O νέος επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Λίγο αργότερα έφθασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επίσης δεν έκανε δηλώσεις

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Και ο γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

λαού,  είπε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιος

«Μια ευχή: να μη δώσουμε δικαιώματα, να μην έχουμε εικόνες που δεν συνάδουν με τη δημοκρατία και τους θεσμούς» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Νωρίτερα ανέβηκε τα σκαλιά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι «μία ημέρα σημαντική για τους πολίτες», και πρόσθεσε: «θα είμαστε μαζί τους».

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Με σύνεση με δυναμισμό, με σθένος θα υποστηρίξουμε τα δίκαια του ελληνικούά λαού,  είπε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτρης Νατσιος

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Οι βουλευτές κατέφθασαν μαζικά είτε κατά μόνας είτε συνοδευόμενοι από μέλη των οικογένειών τους.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι «θα έχουμε πολλές προκλήσεις». «Τα νέα κόμματα θα πρέπει να αντιληφθούν εγκαίρως τη σοβαρότητα της Βουλής, είναι ένα όργανο όπου λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις», τόνισε.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

«Ψυχραιμία και σοβαρότητα από όλους» ζήτησε ο Όλγα Κεφαλογιάννη

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Χαρούμενος που επιστρέφει «στα κοινοβουλευτικά έδρανα» έπειτα από 8 χρόνια στι Βρυξέλλες δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ορκίστηκε η νέα Βουλή – Βίντεο και φωτογραφίες

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιείται αυτήν την ώρα με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Αρχικά ο κ. Κακλαμάνης ανέγνωσε την Ημερήσια Διάταξη, κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ κατοπιν ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Ευθύς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, δίνουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος θα ολοκληρώσει την τελετή, θα υπογράψει το σχετικό Πρακτικό, και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής θα κληθεί από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές, ενώ τους βουλευτές που θέλουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής έκλεισε τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Από την πρώτη σειρά των θέσεων των αξιωματούχων στην Ολομέλεια παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Στις υπόλοιπες θέσεις των αξιωματούχων κατέλαβαν πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και αξιωματούχοι. Σε μια πρόσθετη σειρά καθισμάτων, κάτω από τα έδρανα των αξιωματούχων κάθισαν και οι εκπρόσωποι ξένων Εκκλησιών.

Την πανηγυρική συνεδρίαση της ορκωμοσίας των βουλευτών παρακολούθησαν από τα διπλωματικά θεωρεία, πολλοί πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων κρατών στην Αθήνα.

Εκλογή Προέδρου της Βουλής

Την Τρίτη το πρωί, η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αρχικά, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση

Την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

www.ertnews.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH