Connect with us

Ρεύμα: Βουτιά 11% στα οικιακά τιμολόγια τον Μάιο – Αιτία η συνέχιση των επιδοτήσεων

Ελλαδα

Ρεύμα: Βουτιά 11% στα οικιακά τιμολόγια τον Μάιο – Αιτία η συνέχιση των επιδοτήσεων

Σημαντική υποχώρηση, κατά -11% σε μηνιαία βάση, παρουσίασαν τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος στη χώρα μας τον Μάιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία το νέο δελτίο του δείκτη τιμών ενέργειας για οικιακή χρήση (HEPI) που προσδιορίζεται σε μηνιαία βάση από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την εταιρεία VaasaETT. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δελτίο, πρόκειται για τη μοναδική λιανική αγορά ρεύματος που κατέγραψε αισθητή «βουτιά» τον προηγούμενο μήνα, από τις 33 αγορές στην Ευρώπη που παρακολουθούνται στο πλαίσιο του δείκτη.

Με βάση το δελτίο, η μέση λιανική για τα ελληνικά νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 26,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 29,62 λεπτά ανά KWh τον Απρίλιο. Καθώς η έρευνα διεξάγεται σε επίπεδο ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η παραπάνω τιμή τοποθετεί την Αθήνα κάτω από τον μέσο όρο των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ο οποίος ήταν 26,52 λεπτά ανά KWh τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη και τις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η γενική τάση που προκύπτει για τον Μάιο είναι η διατήρηση των λιανικών τιμών στα ίδια περίπου επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. «Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί το τέλος της 6μηνης πτωτικής τάσης, η οποία οδήγησε στη μείωση των λιανικών τιμών κατά 22%, σε σχέση με την κορύφωση που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2022», σημειώνεται στο δελτίο.

«Κούρεμα» με την κρατική ενίσχυση

Αν η Ελλάδα (Αθήνα) αποτέλεσε εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, αυτό πρέπει να αποδοθεί στο ότι και τον Μάιο δόθηκε επιδότηση, ύψους 1,5 λεπτών του ευρώ ανά KWh, η οποία οδήγησε σε ακόμη μικρότερα επίπεδα τις τελικές τιμές ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Επομένως, η εγχώρια λιανική κατέγραψε αισθητή βουτιά, με «κύρια αιτία το γεγονός ότι διατηρήθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις, παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των χονδρεμπορικών τιμών», όπως τονίζεται στο δελτίο, στο οποίο επίσης γίνεται αναφορά στο σχέδιο επέκτασης των μέτρων από τα μέσα του καλοκαιριού, όπου κανονικά έληγαν.

Όπως είναι φυσικό, η μείωση των εγχώριων οικιακών τιμολογίων είχε ως συνέπεια η Ελλάδα (Αθήνα) να κατέβει στην κατάταξη των 22 ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με κριτήριο τη μέση λιανική. Έτσι, τον Μάιο ήταν η 12η ακριβότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από την 9η θέση που είχε καταλάβει τον Απρίλιο.

 

Η πτωτική εικόνα των λιανικών τιμών επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση που γίνεται στο δελτίο, αποκλειστικά για τα κυμαινόμενα προϊόντα στις πρωτεύουσες των 15 κρατών-μελών της Ε.Ε. έως το 2004 (εκτός από την Αυστρία, όπου δεν προσφέρονταν τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μέση λιανική στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 24,93 λεπτά ανά KWh, από 25,1 λεπτά ανά KWh τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Νέα αποκλιμάκωση τον Ιούνιο

Στην περίπτωση της χώρας μας, ανάλογο σκηνικό με τον Μάιο ισχύει και τον τρέχοντα μήνα, γεγονός που καταδεικνύει και νέα αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί συνεχίζεται και αυτό τον μήνα η πτωτική πορεία των χονδρεμπορικών τιμών, όπως δείχνουν οι μειωμένες χρεώσεις που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές.

Παράλληλα, συνεχίζεται και τον Ιούνιο η επιδότηση στο ρεύμα, με την κρατική ενίσχυση να είναι ίδια με τον Μάιο, στα 1,5 λεπτά ανά kWh. Έτσι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, οι τελικές λιανικές τιμές παρουσιάζουν μία μέση μείωση της τάξης του 10%, σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

APXH