Connect with us

Εστίαση: Έρχεται νέα σύμβαση εργασίας με αυξήσεις 10,5%

Ελλαδα

Εστίαση: Έρχεται νέα σύμβαση εργασίας με αυξήσεις 10,5%

Αύξηση 10,5% για την επόμενη διετία (2023 – 2024), αναμένεται να λάβουν περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού, καθώς βρίσκεται «επί θύραις» η συμφωνία για νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).

Η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων βρίσκεται σε εξέλιξη και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ν», το βασικό πεδίο της συμφωνίας θα αφορά το ποσοστό της αύξησης, η οποία θα δοθεί σε δύο δόσεις.

Αρχικά θα ενσωματωθεί αύξηση 5,5% στους μισθούς των εργαζομένων, αναδρομικά από την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Εν συνεχεία, το υπόλοιπο 5% της συμφωνίας θα δοθεί έναν χρόνο μετά, δηλαδή την 1η Ιουνίου 2024.

Η συμφωνία θα επικεντρώνεται σε δύο άλλα σημεία, που αποτελούσαν κατά το παρελθόν πεδίο τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Με δεδομένο ότι θα εφαρμοστεί το 40ωρο σε εβδομαδιαία βάση θα ισχύουν τα εξής:

  • Όσοι θα εργάζονται έκτη ημέρα την εβδομάδα, θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή για την εργασία τους, αλλά και πρόσθετο ένσημο. Έτσι εκτιμάται ότι θα περιοριστούν φαινόμενα μαύρης εργασίας που είχαν παρατηρηθεί κατά την έκτη ημέρα απασχόλησης.
  • Όσοι θα δουλεύουν την Κυριακή, εκτός από την προσαύξηση που ορίζει ο νόμος (75%) επί του μισθού, θα λαμβάνουν και ένα πρόσθετο 20% στο ωρομίσθιό τους.

www.naftemporiki.gr

APXH