Connect with us

Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Πότε ανοίγει το gov.gr για τις αιτήσεις

Ελλαδα

Φωτοβολταϊκά στις Στέγες: Πότε ανοίγει το gov.gr για τις αιτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο Οδηγός αναμένεται να δημοσιευτεί εκτός απροόπτου, την Παρασκευή 28 Απριλίου ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη 2 Μαΐου και αμέσως μετά θα ανοίξουν οι αιτήσεις.

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιευτεί ο Οδηγός και να ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών στις στέγες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανοίξει την Παρασκεύη 28 Απριλίου ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη 2 Μαΐου.

Αν και το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» προγραμματιζόταν αρχικά να ξεκινήσει προς τα μέσα Απριλίου, μία διαδικαστική εκκρεμότητα καθυστέρησε την «πρεμιέρα». Η εκκρεμότητα αυτή αφορούσε την έγκριση του Οδηγού από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία φαίνεται πως έχει διευθετηθεί, «ξεκλειδώνοντας» επομένως και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να εκκινήσει το πρόγραμμα.

Επομένως, πλέον εκτιμάται ότι είναι θέμα λίγων 24ωρων να υπογραφεί η ΚΥΑ και να αρχίσουν να υποβάλλονται οι πρώτες αιτήσεις ένταξης, με δεδομένο ότι το σχετικό πληροφοριακό σύστημα είναι ήδη έτοιμο για την «υποδοχή» τους. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η «πρεμιέρα» μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο, Πέμπτη, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις να τη «μεταφέρουν» στην επόμενη εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για τη διεκδίκηση της επιδότησης από το «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» δείχνει να είναι ζωηρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ειδική πύλη του ΔΕΔΔΗΕ έχουν υποβληθεί από τότε που έγινε προδημοσίευση του οδηγού 1.300 αιτήσεις για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου. Πηγές αναφέρουν επίσης πως στα συγκεκριμένα αιτήματα εκτός από φωτοβολταϊκά περιλαμβάνονται και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Οι τέσσερις κατηγορίες ωφελούμενων

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «μοιράζεται» ως εξής:

Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%.
Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000 ευρώ: 85 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%.

Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000 ευρώ: 50 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 90%.
Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση της μπαταρίας είναι 90%.

Διευκρινίζεται πως κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αίτηση

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

www.dikaiologitika.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH