Connect with us

Ο «χάρτης» του νέου φόρου: «Kουρεμένος» ΕΝΦΙΑ για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Ελλαδα

Ο «χάρτης» του νέου φόρου: «Kουρεμένος» ΕΝΦΙΑ για 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες

Εκκαθαριστικά και ΕΝΦΙΑ τριών ταχυτήτων έρχονται τις επόμενες ημέρες σε 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2022.

Πολλοί όμως θα δουν τον λογαριασμό τους να έχει φουσκώσει λόγω μεταβολής της περιουσιακής τους εικόνας, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50%, ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ!

Ο νέος φόρος ακινήτων θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ χωρίς έκπτωση είτε σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως το τέλος Μαΐου του 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Οι φορολογούμενοι που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

Σημειώνεται ότι ο φόρος ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

 •  30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ,
 •  25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ,
 •  20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ,
 • 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ,
 • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.

Χιλιάδες φορολογούμενοι όμως θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει φουσκωμένος για όσους φορολογούμενους το 2022:

 •  Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
 •  Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
 • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 του 2023.

Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ να είναι κουρεμένο κατά 50%, ακόμη και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Ο ΕΝΦΙΑ ψαλιδίζεται στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 •  Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς τους, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον/τη σύζυγο ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον/τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 •  Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς τους, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Οι εξαιρέσεις

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές, περιοχές υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργές, καθώς και μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες. Συγκεκριμένα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που βρίσκονται:

 •  Σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου του 2018.
 •  Εντός ρητά κατονομαζόμενων υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων οικισμών και κοινοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών.
 •  Στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου του 2021.
 •  Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που επλήγησαν από τον σεισμό και την πλημμύρα της 30ής Οκτωβρίου του 2020.
 •  Σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές τον Ιούλιο του 2022.

Ποιες αλλαγές έρχονται το 2024

Από το 2024 αναμένεται να περάσουν στον ΕΝΦΙΑ οι όποιες διορθώσεις στις εκκαθαρίσεις που θα προκύψουν από τις μειώσεις αντικειμενικών σε κάποιους δήμους. Ηδη 169 δήμοι έχουν καταθέσει, μετά τη δυνατότητα που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών, σχετικές τεκμηριώσεις και αναμένεται το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών να αποφανθεί για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για αλλαγές στις τιμές ζώνης.

Το μέτρο θα συνδυαστεί με τον αυξημένο φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στις τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός αντικειμενικών αξιών και θα ενταχθούν στον αντικειμενικό προσδιορισμό αξίας των ακινήτων. Παράλληλα, στον ΕΝΦΙΑ του 2024 εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει σε πιλοτικό επίπεδο η ενσωμάτωση της αυτοματοποιημένης διαδικασίας προσδιορισμού των τιμών ζώνης με αξιοποίηση των εμπορικών συντελεστών.

www.newmoney.gr

APXH