Connect with us

Μεγάλη Παρασκευή: Για ποιους θεωρείται αργία

Ελλαδα

Μεγάλη Παρασκευή: Για ποιους θεωρείται αργία

Ως γνωστόν η Μεγάλη Παρασκευή δεν θεωρείται επίσημη υποχρεωτική αργία.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας “αργούν” μόνο σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η Μεγάλη Παρασκευή είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα, συνεπώς απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13:00.

Η λειτουργία των υπόλοιπων επιχειρήσεων εκείνη τη μέρα γίνεται χωρίς να καταβληθεί κάποια προσαύξηση και πολλές φορές οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις μπορεί να μην δουλεύουν ή να δουλεύουν κάποιες ώρες ωστόσο, αυτό γίνεται κατ’ έθιμο.

Όπως και για τη Μεγάλη Παρασκευή, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

www.aftodioikisi.gr

APXH