Connect with us

Νησί του Πάσχα: Βρέθηκε νέο άγαλμα Moai – Ήταν βυθισμένο εδώ και δύο αιώνες

Κοσμος

Νησί του Πάσχα: Βρέθηκε νέο άγαλμα Moai – Ήταν βυθισμένο εδώ και δύο αιώνες

Το άγαλμα Moai βρέθηκε σε μία αποξηραμένη λίμνη, η οποία επί 200-300 χρόνια είχε βάθος τριών μέτρων.

Ένα από τα πιο γνωστά και περίεργα νησιά είναι το Νησί του Πάσχα. Βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό και ανήκε στους Πολυνήσιους πριν το προσαρτήσει η Χιλή το 1888. Το «σήμα-κατατεθέν» του νησιού είναι τα γνωστά αγάλματα Moai, τα οποία είναι μονολιθικά αγάλματα με μακριά πρόσωπα και χωρίς πόδια. Μάλιστα, τα Moai και το ηφαίστειο Rano Raraku αποτελούν σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το 2018 μία τεράστια πυρκαγιά έπληξε το Νησί του Πάσχα προκαλώντας διάφορες ζημιές στα Moai. Παράλληλα, η εκτεταμένη ξηρασία των τελευταίων χρόνων, «στέγνωσε» τις λίμνες της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στην επιφάνεια ένα νέο άγαλμα Moai το οποίο βρισκόταν βυθισμένο για 200 χρόνια.

Το νέο Moai εντοπίστηκε από μία ομάδα εθελοντών ερευνητών τριών πανεπιστημίων της Χιλής στις 21 Φεβρουαρίου με ύψος μόλις 1.6 μέτρου. Το άγαλμα βρέθηκε ξαπλωμένο στην αποξηραμένη λίμνη. Το Moai έχει μεγάλες προοπτικές για επιστημονική ανάλυση αποτελώντας μία μοναδική ευκαιρία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα Moai βρίσκεται μέσα σε μία λίμνη στον κρατήρα Rano Raraku.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι πως τουλάχιστον για 200-300 χρόνια, η λίμνη είχε βάθος τριών μέτρων κάτι που δεν ια επέτρεπε σε  ανθρώπους να αφήσουν το Moai εκεί εκείνη την εποχή. Έτσι, δεν είναι ακόμη γνωστό το πώς βρέθηκε εκεί πέρα το άγαλμα. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια για να μετακινηθεί το Moai, καθώς το σύνολο της τοπικής Rapa Nui κοινότητας, επιθυμεί να παραμείνει στο σημείο που βρέθηκε.

www.neolaia.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH