Connect with us

Top 12 γέφυγες στον κόσμο

Κοσμος

Top 12 γέφυγες στον κόσμο

Οι γέφυρες αντιπροσωπεύουν μερικά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης μηχανικής και αρχιτεκτονικής. Αυτές αποτελούν  12 από τις πιο αξιοσημείωτες:

1. Millau Viaduct, France (2004) – Η ψηλότερη γέφυρα του κόσμου

2. Menai Bridge, Wales (1826) – Η πρώτη μεγάλη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.

3. Chenab Bridge, India (2022) – 359 μέτρα πάνω από τον ποταμό Chenab, αυτή είναι η υψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα στον κόσμο.

4. Øresund Bridge, Denmark-Sweden (1999) – Η μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη, συνδέει τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα της Σκανδιναβίας με αυτά της Δυτικής Ευρώπης.

5. Allahverdi Khan Bridge, Iran (1602) – Γνωστό τοπικά ως Si-o-se-pol, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πέτρινα τοξωτά γεφύρια στον κόσμο, που ήταν η κυρίαρχη μέθοδος κατασκευής γεφυρών για αιώνες.

6. Forth Bridge, Scotland (1890) – Κάποτε η μεγαλύτερη αρθρωτή γέφυρα στον κόσμο, είναι μια απόδειξη του πώς η επιστημονική πρόοδος και η εκβιομηχάνιση άλλαξαν ό,τι ήταν δυνατό με τη μηχανική.

7. Bridge of Sighs, Venice (1603) – Δεν είναι αξιοσημείωτη για τη μηχανική της, αλλά για την ομορφιά της, αυτή η γέφυρα συνδέει μια φυλακή με τα δωμάτια ανάκρισης στο Παλάτι των Δόγηδων. Από τα παράθυράς τους οι κατάδικοι έβλεπαν την τελευταία τους θέα στη Βενετία.

8. Ping Tang Bridge, China (2019) – Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της καλωδιωτής γέφυρας, η οποία έχει γίνει η κυρίαρχη μορφή σύγχρονων μεγάλων έργων γεφυρών.

9. Caravan Bridge in Izmir, Turkey (9th century BC) – Σχεδόν τριών χιλιάδων ετών, αυτή είναι η παλαιότερη γέφυρα που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στον κόσμο και μια από τις παλαιότερες κατασκευές που χρησιμοποιούνται ακόμα.

10. Stari Most (Old Bridge) in Mostar, Bosnia & Herzegovina – Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1566 από τον αρχιτέκτονα του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Κροατοβοσνιακού πολέμου το 1993 και ξαναχτίστηκε πέτρα την πέτρα το 2004.

11. Lake Ponchartrain Causeway, USA (1969) – Με μήκος λίγο πάνω από 38 χιλιόμετρα, αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεχής γέφυρα στον κόσμο πάνω από νερό.

12. Duge Bridge, China (2016) – Όχι η ψηλότερη, αλλά η *υψηλότερη* γέφυρα στον κόσμο – το κατάστρωμα του δρόμου είναι εκπληκτικά 565 μέτρα πάνω από τον ποταμό Beipan.

Πηγή: Cityportal

Continue Reading
You may also like...
APXH