Connect with us

Εκδίωξη όλων των ρωσικών εταιρειών από την Ε.Ε. αξιώνει το Ευρωκοινοβούλιο

Κοσμος

Εκδίωξη όλων των ρωσικών εταιρειών από την Ε.Ε. αξιώνει το Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε, την Πέμπτη, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να απαγορεύσουν στις εταιρείες που εξακολουθούν να παραμένουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η Lukoil και η Rosatom, να λειτουργούν στην ευρωπαϊκή αγορά.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Ουκρανίας, στο Κίεβο, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών καλούνται από τους ευρωβουλευτές να αρνηθούν όχι μόνο την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και ουρανίου από τη Ρωσία.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να υιοθετήσουν το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό και να υποβάλουν ενεργά προτάσεις για νέες κυρώσεις κατά νέων τομέων και ατόμων» αναφέρει το ψήφισμα, που έγινε δεκτό με 489 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 49 αποχές.

«Ο κατάλογος των κυρώσεων θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει τις ρωσικές εταιρείες που εξακολουθούν να λειτουργούν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως η Lukoil και η Rosatom». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει επίσης «πλήρες και άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του ουρανίου».

Περαιτέρω, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αυξήσουν και να επιταχύνουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Κίεβο, ιδίως την παροχή όπλων, αλλά και ουσιαστική πολιτική, οικονομική, τεχνική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Ζητούν ακόμη από τους ηγέτες, στην επικείμενη σύνοδο Ε.Ε. – Ουκρανίας, να δώσουν προτεραιότητα σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ανάκαμψης για την Ουκρανία. Αυτό το πακέτο πρέπει να επικεντρωθεί στην ανακούφιση, την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η στήριξη θα βοηθούσε περαιτέρω στην ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο, κατά το σχετικό ψήφισμα.

Αξιολογώντας τις ανάγκες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, το ψήφισμα επαναλαμβάνει επίσης την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για τη χρηματοδότηση της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

APXH