Connect with us

Πότε «ανοίγουν» τα νέα Εξοικονομώ – Οι επιδοτήσεις των 1,5 δισ. για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Ελλαδα

Πότε «ανοίγουν» τα νέα Εξοικονομώ – Οι επιδοτήσεις των 1,5 δισ. για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Με δύο νέα «Εξοικονομώ» και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για νέους συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ ευρώ ξεκινά το 2023 με τις επιχειρήσεις να βρίσκονται πρώτες «στη σειρά» ενώ ακολουθεί χρονικά η δράση για τα νοικοκυριά, ένα πρόγραμμα το οποίο αποτελεί φυσική συνέχεια του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις, το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», το οποίο απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να τρέξει μέσα στον Ιανουάριο ενώ, όσον αφορά στον β’ κύκλο του Εξοικονομώ για τα νοικοκυριά, αρχικός στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.

Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 450 εκατ. ευρώ και μέσω αυτού, επιχειρήσεις από τους κλάδους του Τουρισμού (η δυναμικότητα των μονάδων θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες), του Εμπορίου και των Υπηρεσιών θα μπορούν να λάβουν επιδότηση μέχρι και 500.000 ευρώ.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το είδος της δαπάνης, εάν, δηλαδή, πρόκειται για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας ή υποστηρικτικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις από τον κλάδο του Εμπορίου και Υπηρεσιών θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ενίσχυση έργων συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ ενώ στον κλάδο του Τουρισμού ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ (η δυναμικότητα της μονάδας θα πρέπει να είναι έως 100 κλίνες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων των δικαιούχων στη δράση θα πραγματοποιείται με βάση τη σειρά βαθμολογικής κατάταξης με κριτήρια όπως είναι η ανηγμένη εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2), η ειδική εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας (ανηγμένη στις ώρες λειτουργίας) και η αποδοτικότητα της επένδυσης (ο λόγος της ετήσιας Εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh/m2) ως προς το κόστος της Επένδυσης (σε ανηγμένα μεγέθη).

Για κάθε πρόταση έργου που θα υποβληθεί, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος προβλέπει μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%, αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).

Προγράμματα εξοικονόμησης για τα νοικοκυριά και τους νέους

Μετά από το πρόγραμμα εξοικονόμησης για επιχειρήσεις, σειρά παίρνουν και πάλι τα νοικοκυριά. Με βάση τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, το νέο «Εξοικονομώ» για κατοικίες αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα έχει προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διατηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του πρώτου κύκλου και τις αλλαγές (όπως είναι η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας) που είχαν ενσωματωθεί σε αυτό οι οποίες μεταξύ άλλων μείωναν τη γραφειοκρατία και δυσχέραιναν για τους ενδιαφερομένους τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες.

Όπως και στον προηγούμενο κύκλο (για τον οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διανεμηθούν προκαταβολές),αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι στην ίδια σειρά δράσεων εντάσσεται και το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους» με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα και προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

(αναδημοσίευση από το insider.gr)

APXH