Connect with us

Πλεύρης: Αυξήσεις θα γίνουν μόνο σε φτηνά φάρμακα -Θα τις καλύψει ο ΕΟΠΥΥ

Ελλαδα

Πλεύρης: Αυξήσεις θα γίνουν μόνο σε φτηνά φάρμακα -Θα τις καλύψει ο ΕΟΠΥΥ

Οι όποιες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων θα αφορούν μόνο στα πολύ φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ, τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κάνοντας αναφορά, για παράδειγμα, στο ότι «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δύο επίπεδα, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα στα οποία γίνονται παράλληλες εξαγωγές, «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Το δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, σχετίζεται με τα φάρμακα της εποχής, που οφείλεται σε παγκόμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατούν τα φάρμακα, για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία, σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».

Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία, είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΕΦΕΤ, θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.

Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ, ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

www.aftodioikisi.gr

APXH