Connect with us

Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Μπλόκο στους άνω των 39

Ελλαδα

Φθηνά στεγαστικά δάνεια: Μπλόκο στους άνω των 39

Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τους όρους του δανείου για τους νέους, αλλά και τα ηλικιακά όρια, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ότι τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί, για να γίνει νόμος του κράτους.

Για το πρόγραμμα “Σπίτι μου” τόνισε ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, ότι τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί για να γίνει νόμος του κράτους. “Θέλουμε δύο τουλάχιστον από τις παρεμβάσεις αυτές να τρέξουν ει δυνατόν και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα “Κάλυψη“, το οποίο αφορά πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα και για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1000 διαμερίσματα για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις” τόνισε ο υπουργός εξηγώντας ότι έχει περιοριστεί πολύ η ζητήση για το πρόγραμμα Εστία, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που εντάσσονταν σε αυτό να ανακαινιστούν και να διατεθούν στους ανθρώπους εκείνους που θα πληρούν τα αντίστοιχα εισοδήματα.

Πρόκειται για ακίνητα ιδιωτών που τα έχουν δώσει ήδη στο δημόσιο στο προηγούμενο πρόγραμμα και θα γίνει συμφωνία να υπάρξει παράταση των μισθώσεων αυτών για να δοθούν στη συνέχεια με πολύ χαμηλό ενοίκιο ή και καθόλου ενοίκιο στους ανθρώπους αυτούς.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα “Σπίτι μου”, αφορά σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. “Το ανώτατο όριο υπάρχει γιατί το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, το κατώτατο, δηλαδή τα 10.000 εισόδημα το χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο. Εάν δεν έχεις καθόλου εισόδημα, πού θα βρεις τα λεφτά για τη δόση. Η δόση είναι πάρα πολύ χαμηλή επειδή τα τρία τέταρτα του δανείου είναι άτοκα λόγω του ότι τα επιδοτεί η δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δηλαδή συμφέρουν τα δάνεια αυτά διότι θα δίνεις μία δόση που θα είναι χαμηλότερη από το νοίκι που θα πλήρωνες κανονικά και θα σου μείνει και το σπίτι” εξήγησε ο υπουργός.

Υπενθύμνισε ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι στα 200.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%. “Όλα αυτά τα έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Τραπεζών και βεβαίως για τη λήψη του δανείου θα πρέπει να συνεννοηθεί ο καθένας με την τράπεζά του και θα ισχύσουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως κρατικό, όπου το κράτος παρεμβαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα, ότι σταθερά το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια θα είναι στο ένα τέταρτο των επιτοκίων της αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Είναι θέμα συνεννόησης με τις τράπεζες και η λογική είναι ότι έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά. Τα δίνουμε. Σας είπα, τα τρία τέταρτα είναι άτοκα και από κει και πέρα αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει μια συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να επανέλθουμε και με μια δεύτερη δόση“.

Όσον αφορά στο χρόνο αποπληρωμής, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες. “Μπορεί να είναι 10 χρόνια, μπορεί να είναι 20 χρόνια, μπορεί να είναι 30 χρόνια. Είναι η κλασική λογική των στεγαστικών δανείων“.

Σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, ο υπουργός απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. “Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή“.

Μιλώντας για το πρόγραμμα Κοινωνική Αντιπαροχή τόνισε ότι στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία αντί να δοθούν για να κτιστούν οι εργατικές κατοικίες που ξέραμε μέχρι τώρα, θα δοθούν μετά από διαγωνισμούς σε ιδιώτες, οι οποίοι θα χτίσουν όπως γίνεται στο εξωτερικό, καινούργια κτίρια και για δική τους χρήση. “Αλλά μέσα σε αυτά τα κτίρια τα μισά περίπου θα είναι διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ανάγκη μεγάλη και χαμηλό εισόδημα. Άρα φεύγουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών και πάμε σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη για κατοικία στους εργαζόμενους με τον τρόπο τον οποίο σας περιέγραψα. Αυτό το μοντέλο ισχύει σε χώρες όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το εφαρμόζουμε κι εμείς“.

www.dikaiologitika.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH