Connect with us

Ανατροπή για τις ταμειακές μηχανές, πάει πίσω η σύνδεση τους με τα POS

Ελλαδα

Ανατροπή για τις ταμειακές μηχανές, πάει πίσω η σύνδεση τους με τα POS

Ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2023 αντί τον Ιανουάριο.

Αλλαγές έρχονται στο χρονοδιάγραμμα της υποχρεωτικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα υποδοχής καρτών πληρωμής, τα POS, από την 1-1-2023.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων, Δημήτρης Κατράδης, και ο Αντιπρόεδρος Γρηγόρης Γιαννούκος, αποκάλυψαν ότι έχει αλλάξει το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε καταρτίσει η AAΔΕ για τη διασύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα η διασύνδεση θα γίνει για όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακές και φορολογικούς μηχανισμούς για την έκδοση παραστατικών λιανικής τον Ιούνιο τελικά του 2023 καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προσαρμογής των συστημάτων έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτό όπως είναι φυσικό αφοίνει ορθάνοιχτο το [παράθυρο για ν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή στις διαδικασίες έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα είχαν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και μη απόδυσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο από επιτήδειους, που είτε δεν εκδίδουν απόδειξη, ή εκδίδουν απόδειξη με πλασματικό ποσό.

To νέο χρονοδιάγραμμα

Oι κρίσιμες ημερομηνίες για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και φορολογικούς μηχανισμούς είναι:

Μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα εκδοθεί η απόφαση για την αλλαγή των προδιαγραφών λειτουργίας των λοιπών Φ.Η.Μ. ώστε να λειτουργούν κι αυτοί ως μηχανισμοί «κλειστού τύπου» όπως οι φορολογικές ταμειακές μηχανές -και να μην είναι δυνατή καμία παρέμβαση για την παραποίηση των δεδομένων των αποδείξεων που εκδίδονται στους καταναλωτές.

Από τις 10-1-2023 έως τις 31-3-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν ταμειακές μηχανές και POS θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για να λάβουν τα vouchers προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ταμειακές μηχανές τους
Από την 1-4-2023 έως τις 31-5-2023 σχεδιάζεται η διασύνδεση των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών με τα POS από όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λάβει τα vouchers.

Από την 1-6-2023 μέχρι τις 31-8-2023 οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν λοιπούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για να λάβουν vouchers προκειμένου να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς με νέου τύπου που θα μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS.
Από την 1-9-2023 έως τις 30-11-2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των λοιπών Φ.Η.Μ. με τα POS.

www.dikaiologitika.gr

Continue Reading
You may also like...
APXH