Connect with us

Αποκάλυψη! Άτοκα δάνεια για αγορά σπιτιού ακόμη και αν ο ένας έχει περάσει τα 39 έτη

Ελλαδα

Αποκάλυψη! Άτοκα δάνεια για αγορά σπιτιού ακόμη και αν ο ένας έχει περάσει τα 39 έτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, αναφέρθηκε και στο στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους έως 39 ετών, τους φοιτητές αλλά και τα νέα ζευγάρια. Tο σχέδιο για φθηνή στέγη και τα δάνεια αγοράς ή ανακαίνισης.

Τα προγράμματα θα είναι και άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης υλοποίησης, ενώ θα απευθύνονται σε νέους έως 39 ετών, φοιτητές και νέα ζευγάρια που μένουν στο πατρικό τους, καθώς οι αυξημένες τιμές των ακινήτων τους εμποδίζουν να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή.

Το στεγαστικό πρόγραμμα (ύψους 1,8 δισ.) το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα, θα απευθύνεται σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους, ώστε να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι, με τις δράσεις να ξεκινούν από Οκτώβριο, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ (με προϋποθέσεις ακόμα και στα 2.000 ευρώ) σε 50.000 νέους, ενώ παράλληλα ξεκινά η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής, με τους χώρους να έχουν ήδη καθοριστεί, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Παράλληλα, δρομολογείται ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες, ώστε να εξασφαλιστεί «μηδενικό» επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτήρια.

Έτσι, «ανοίγει ο δρόμος» για ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, ώστε να μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ, δηλαδή ποσό πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε για να μισθώσει μία κατοικία.

Αυτό το δάνειο αφορά νέους εώς 39 ετών και είναι προφανές ότι εφόσον πρόκειται για οικογένεια, ως νέος «πιάνεται» αυτός ο οποίος θα λάβει τα δάνεια (πχ ζευγάρι 40 και 38 ετών, το δάνειο θα αφορά τον δεύτερο).

Επιπλέον, θα υπάρξουν κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους, όπου κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητο, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν, αλλά θα πρέπει να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις κι έτσι το κράτος θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης αυτών των διαμερισμάτων.

Περαιτέρω, θα θεσμοθετηθεί η «κοινωνική αντιπαροχή», όπου η ΔΥΠΑ θα μπορεί να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη και ο μισθωτής, μετά από δημοπρασία, θα αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα, εάν ανεγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων, τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Τέλος, από τον Δεκέμβριο ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα «Εστία 2», όπου το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

www.dikaiologitika.gr

APXH