Connect with us

ΕΛΤΕΚ: Ποια είναι η εταιρεία της μεγάλης έκρηξης στα Γρεβενά-Η ανακοίνωση της εταιρείας

Ελλαδα

ΕΛΤΕΚ: Ποια είναι η εταιρεία της μεγάλης έκρηξης στα Γρεβενά-Η ανακοίνωση της εταιρείας

Το εργοστάσιο στην Ιτέα, οι business σε Ελλάδα και Βαλκάνια και πώς άλλαξε χέρια μέσω κυπριακών holdings – Τι ανακοίνωσε η εταιρεία – Νεκροί οι τρεις αγνοούμενοι από την έκρηξη στα Γρεβενά

Αυτοπροβάλλεται ως «η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών υλών στα Βαλκάνια», αλλά και ως η «ασφαλής δύναμη», ωστόσο από το πρωί έγινε ευρύτερα γνωστή λόγω της ισχυρότατης έκρηξης που σημειώθηκε νωρίτερα στο εργοστάσιο της όπου παράγονται εκρηκτικά στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών.

Ο λόγος για την εταιρεία ΕΛΤΕΚ (Ελληνική Τεχνολογία Εκρηκτικών) στις εγκαταστάσεις της οποίας έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν αποκλείσει την περιοχή, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες
τρεις εργαζόμενοι του εργοστασίου αγνοούνται. Επίσης, ο φύλακας που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Από την έκρηξη, η οποία έγινε αισθητή ακόμη και στην πόλη των Γρεβενών που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα, ισοπεδώθηκε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών.

Ποια είναι η ΕΛΤΕΚ

Η εταιρεία αναδείχθηκε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ήρθε να καλύψει ένα «κενό» στην κατασκευαστική κυρίως αγορά, έχοντας τη δυνατότητα παραγωγής 60 τόνων ANFO, 12 τόνων Γαλακτωμάτων και 30 τόνων MATRIX μόνο σε μία βάρδια.

Η ΕΛΤΕΚ συμπληρώνει φέτος μια δωδεκαετία, από το 2010 που ιδρύθηκε στα Γρεβενά με αντικείμενο την παραγωγή «ασφαλών εκρηκτικών υλών για τις ανάγκες κάθε είδους υπέργειου ή υπόγειου τεχνικού έργου».

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, μεγάλωσε τις business της στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων. Κάτι που αποτυπώνεται και στις οικονομικές επιδόσεις της, με ενδεικτικό ότι το 2019 διπλασίασε το τζίρο της και τριπλασίασε τα καθαρά κέρδη της.

Με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις για το 2020 η εταιρεία έκανε τζίρο 4,44 εκατ. ευρώ, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, με τα EBITDA να ανέρχονται σε 553.253,16 ευρώ έναντι 268.889,79 ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 326.505 ευρώ έναντι 109.610,13 ευρώ.

Η ΕΛΤΕΚ, με «βάση» ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων, διαθέτει 14 σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους κ.α., ενώ δραστηριοποιείται σε ένα εμπορικό δίκτυο που αυξάνεται διαρκώς εξυπηρετώντας ταχύτατα τη ζήτηση σε Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Ρουμανία και Σερβία.

Πώς άλλαξε χέρια

«Σταθμός» στην πορεία της ήταν το 2016, όταν η εταιρεία άλλαξε σταδιακά χέρια με την είσοδο νέων επενδυτών. Ιδρυτές της ΕΛΤΕΚ ήταν ο Π. Βλαχινός και η Ι. Χατζηγιαννάκου, αλλά στη συνέχεια η δεύτερη αποχώρησε και ο πρώτος προχώρησε σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που «έφεραν» στο προσκήνιο δύο κυπριακές holdings, τη Noscape Ltd, με εκπρόσωπο τον Μ. Μαρκουλάκο και τη Neapolitan Holding Limited με βασικό πρόσωπο τον επιχειρηματία (εκτελωνιστή) Γιάννη Σαραντίτη. Ακολούθησαν νέες ΑΜΚ, για να καλυφθεί η συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια, ανοίγοντας το δρόμο ανάπτυξης της εταιρείας. Με τη διαδοχική μεταβίβαση ποσοστών, ο ιδρυτής Π. Βλαχινός αποχώρησε και οι μετοχικές ισορροπίες διαμορφώθηκαν με την Noscape να ελέγχει το 80% και την Neapolitan το 20%.Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Neapolitan Holding Limited εκχώρησε και μεταβίβασε λόγω πώλησης 63.000 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ το καθένα, ήτοι τη συνολική συμμετοχή της του 20% στην εταιρεία, στον Ιωάννη Σαραντίτη και εξήλθε από αυτήν. Μετά από αυτή τη μεταβίβαση μεταβίβαση, στο κεφάλαιο της εταιρείας ύψους 3,15 εκατ. ευρώ μετέχουν η Noscape Ltd με 80% και ο Ιωάννης Σαραντίτης με 20%.Επίσης, σήμερα ως σύμβουλος-διαχειρίστρια της εταιρείας εμφανίζεται η Ελένη Γιαννούλη.

 

Οι πιστοποιήσεις

Με βάση τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το εργοστάσιο της λειτουργεί σύμφωνα με την ΚΥΑ 3329/89, τη μελέτη ασφαλείας SEVEZO IΙI, καθώς και την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η εταιρεία διαθέτει, όπως λέει, όλες τις προβλεπόμενες άδειες Λειτουργίας, Παραγωγής, Εμπορίας, Διάθεσης και Διακίνησης εκρηκτικών υλών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι πιστοποιημένη με ISO 9001:2015 – 0118386027780 για σχεδιασμό, παραγωγή, εμπορία και διακίνηση Explo ANFO, MATRIX και εκρηκτικών γαλακτωμάτων ExploGel, από τον φορέα πιστοποίησης TUV AUSTRIA HELLAS.

Ακόμη, είναι πιστοποιημένη με το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015 – 20051210004953 και με ISO 45001:2018 – 20052210004951 για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία από τον φορέα πιστοποίησης TUV AUSTRIA HELLAS.

Επίσης, διαθέτει, όπως αναφέρει, Πιστοποιητικά ελέγχου CE για διάθεση προϊόντων σε χώρες – μέλη της Ε.Ε. από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Έρευνας και Ελέγχου Υλικών (BAM) για την παραγόμενη εκρηκτική ύλη Explo ANFO και για τα για τα παραγόμενα εκρηκτικά γαλακτώματα ExploGel.

Τέλος, όλα τα οχήματα της εταιρείας διαθέτουν πιστοποίηση ADR για μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Από τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει μένει να αποδειχθεί τι ακριβώς συνέβη και είχαμε τη σημερινή μεγάλη έκρηξη.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Το εργοστάσιο λειτουργούσε καθόλα νόμιμα, τηρώντας πλήρως όλες τις προβλέψεις ασφαλείας της νομοθεσίας. Η εταιρεία ενεργοποίησε άμεσα σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης του συμβάντος και ήρθε σε άμεση επικοινωνία με τις αρχές.

Αυτή τη στιγμή, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι συνάδελφοι. Στην παρούσα φάση, όλες οι ενέργειες και οι σκέψεις μας είναι στους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους, με τις οποίες η εταιρεία έχει ήδη επικοινωνήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές για τη διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Η εταιρεία θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μόλις έχει περισσότερη πληροφόρηση για το συμβάν.

www.newmoney.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
You may also like...
APXH