Connect with us

Δεν έχει ενημερωθεί ακόμα το σύστημα για τις επιταγές, σε απόγνωση οι έμποροι

Ελλαδα

Δεν έχει ενημερωθεί ακόμα το σύστημα για τις επιταγές, σε απόγνωση οι έμποροι

Ένα απίστευτο αλαλούμ επικρατεί στις τράπεζεςγια το θέμα των επιταγών, που «καίει» χιλιάδες εμπόρους.

Σύμφωνα με καταγγελίεςεπαγγελματιών, σε επικοινωνία που έχουν με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενημερώνονται πως δεν μπορούννα πάρουν παράτασηγια τις επιταγές, καθώς δεν είναι ενήμερο το σύστημα.

Το πρόβλημα άρχισε από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικώνκαθυστέρησε την ψήφιση του νόμου, προχωρώντας στην έκδοση του ΦΕΚμόλις στις 5 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, για το χρονικό διάστημα που πέρασε από την ανακοίνωση της παράτασης πληρωμήςτων επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021μέχρι και τις αρχές του τρέχοντος μηνόςοι τράπεζες εισέπρατταν κανονικάτα ποσά από τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων ή τις σφράγιζαν, σε περίπτωση που δεν υπήρχανχρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας.

Σημειώνεται πως οι τράπεζες ενημερώνουν τους επαγγελματίες πως δεν είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα για την ηλεκτρονική δήλωση των επιταγών,που θα λάβουν παράταση πληρωμής κατά 75 ημέρες ή κατά επιπλέον 45 μέρες, εφόσον επρόκειτο για επιταγές του διαστήματος Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Τη λύση δίνει η έκδοση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασηςαπό τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ώστε τις επόμενες ημέρεςνα λειτουργήσει το σύστημα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως ακόμα και αν σφραγιστεί μια επιταγή, δεν μπαίνει στον «Τειρεσία».

Η διάταξη για τις επιταγές προβλέπει πως δεν καταχωρούνται στον «Τειρεσία» όσα αξιόγραφα εμφανίστηκαν από τις 2/1/2021, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθούν εντός 75 ημερώναπό τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Παράλληλα για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής έως τις 28/2/2021οι προθεσμίες θα ανασταλούνκατά 75 ημέρες.

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH