Connect with us

Τίτλοι Τέλους για τo Πανεπιστήμιό μας (Του Γιώργου Καλαμάρα*)

Γρεβενα

Τίτλοι Τέλους για τo Πανεπιστήμιό μας (Του Γιώργου Καλαμάρα*)

Η Μεγάλη κατάκτηση για τα Γρεβενά με την απόκτηση τριών Πανεπιστημιακών τμημάτων το 2018, ενταγμένη στη λογική της ενοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ενίσχυσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων, μετά το πρώτο χτύπημα που δέχτηκε πέρυσι με την αναστολή- κατάργηση του τρίτου τμήματος και των διετών προγραμμάτων σπουδών, βρίσκεται μπροστά στο δεύτερο χτύπημα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι και αυτό που θα σημάνει το τέλος τους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθιερώνεται κατώτερη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια η οποία θα διαμορφώνεται ως το αποτέλεσμα του ποσοστού 80 – 120% επί του μέσου όρου της βαθμολογίας των μαθητών του αντίστοιχου πεδίου που ανήκει το κάθε τμήμα. Εντέχνως το Υπουργείο προκειμένου να επιμεριστούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες προκύψουν στο μέλλον αφήνει στα Πανεπιστήμια να κρίνουν το ποσοστό, εάν και είναι σίγουρο πως κανένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο δεν θα αποφασίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 80%.
Για να γίνει αντιληπτό του τι ακριβώς σημαίνει αυτή η ρύθμιση για τα τμήματα των Γρεβενών επισημαίνω τα εξής: Στο πρώτο τμήμα για την φετινή Ακαδημαική περίοδο ο πρώτος εισακτέος είχε 10.750 μόρια και ο τελευταίος 4.875 μόρια και στο δεύτερο τμήμα ο πρώτος είχε 15.075 μόρια και ο τελευταίος 3.950 μόρια. Ο μέσος όρος των αποδόσεων των μαθητών στο πεδίο που ανήκουν τα τμήματα των Γρεβενών κατά τις περιόδους 2016-2019 με έναν πρόχειρο υπολογισμό είναι 10,25 Εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα αποφασίσει ως κατώτερη βάση το 80%, τότε αυτή θα διαμορφωθεί στο 8,25. Με μια ματιά στους πίνακες εισαγωγής και με ένα πρόχειρο υπολογισμό οι εισακτέοι στα δύο τμήματα θα περιοριστούν κατά τα 2/3 και σε απόλυτους αριθμούς από 600 εισακτέους φέτος θα περιοριστούν στους 200 στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρύτανη κ. Θεόδωρου Θεοδουλίδη https://www.youtube.com/watch?v=bFUeSvGwBz8&feature=youtu.be στην ΕΡΤ3 με την ρύθμιση αυτή κινδυνεύουν με κλείσιμο τα Τμήματα των Γρεβενών, της Καστοριάς και τα μισά της Κοζάνης.
Πέραν της σοβαρής τοπικής διάστασης του θέματος είναι προφανές πως πίσω από την ψευδεπίγραφη αιτιολογία της εισόδου στα Πανεπιστήμια των ικανών μόνο μαθητών, κρύβονται ιδεολογικές εμμονές και κυρίως οικονομικά συμφέροντα. Ιδεολογικές εμμονές διότι είναι οι διατυπωμένες οι απόψεις ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι για όλους, ούτε και για αυτούς που θέλουν αλλά δεν μπορούν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης ή λόγω της καταγωγής τους, ούτε για αυτούς που ζητούν να τους δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους. Το σημαντικότερο όμως είναι πως η συγκεκριμένη ρύθμιση έρχεται ως αποτέλεσμα των πιέσεων των ιδιωτικών κολεγίων που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν υποψηφίους σπουδαστές από μια δεξαμενή 30-40 χιλιάδων αποφοίτων λυκείων που ενώ θα είναι ανίκανοι για τα Δημόσια Πανεπιστήμια, θα είναι όμως καλοί πελάτες για αυτούς, όπως και για Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Γι αυτό άλλωστε και η σπουδή με προηγούμενη τροπολογία για την υποχρέωση των επιμελητηρίων (Γεωτεχνικού, Τεχνικού, Οικονομικού) να εγγράφουν αποφοίτους κολεγίων, εξισώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο 5ετής σπουδές σε Πανεπιστήμια με υψηλή παγκόσμια κατάταξη ΕΜΠ, ΑΠΘ κ.α. με κολέγια τριετής φοίτησης αμφιβόλου ποιότητας σπουδών και πολλές φορές ανύπαρκτα στις κατατάξεις. Εάν οι προθέσεις του Υπουργείου ήταν ειλικρινείς θα έπρεπε να συμπεριλάβει στα ίδια κριτήρια εισαγωγής και τα ιδιωτικά κολέγια.
Τα κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουμε ως κοινωνία των Γρεβενών, ως φορείς των Γρεβενών, είναι πολλά:
Έχουμε την πολυτέλεια να απεμπολήσουμε ένα κεκτημένο πάνω στο οποίο είχαμε ξεκινήσει να επενδύουμε πνευματικά, οικονομικά και πολιτισμικά?
Έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε έναν πυλώνα ανάπτυξης να χαθεί?
Έχουμε την πολυτέλεια ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνικής ζωής μέσα σε ένα γερασμένο γενικά πληθυσμό να το αφήσουμε να χαθεί?

Προτείνω την συστράτευση όλων των φορέων του νομού σε μία από κοινού συζήτηση, σε μια έκτατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα που θα καλεί το Υπουργείο Παιδείας να ανακρούσει πρύμναν ως προς τις συγκεκριμένες προθέσεις και να κατατεθούν προτάσεις βελτιωτικές που θα είναι προς την κατεύθυνση της μη υπονόμευσης του μέλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,
του μέλλοντος του Πανεπιστημίου μας.

*ο Γιώργος Καλαμάρας είναι
Γεωπόνος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Υπάλληλος της ΔΑΟΚ Γρεβενών
Συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών
π. υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH