Connect with us

Πάει για ξήλωμα η λεβάντα, αναζητούν διέξοδο οι παραγωγοι.Tι αναφέρουν παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Κιβωτό

Ελλαδα

Πάει για ξήλωμα η λεβάντα, αναζητούν διέξοδο οι παραγωγοι.Tι αναφέρουν παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Κιβωτό

«Έχουµε κάνει δειγµατισµό σε δυνητικούς πελάτες στη Γερµανία, στην Αµερική και την Κίνα κι αναµένουµε απαντήσεις µέσα στον Ιανουάριο», αναφέρει στην Agrenda ο Πάρις Ανθηµίδης, παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Κιβωτό Γρεβενών.

Με 35 ευρώ το κιλό η συµβατική και 40 ευρώ η βιολογική λεβάντα

Όπως επισηµαίνει η αγορά της χονδρικής παρουσιάζει στασιµότητα και φέτος. «Έχουν φύγει ελάχιστες ποσότητες και σε τιµές πολύ χαµηλές, µε 35 ευρώ το κιλό για το έλαιο συµβατικής καλλιέργειας και µε 40 ευρώ το κιλό για το βιολογικής», εξηγεί και σηµειώνει ότι «το παιχνίδι χάθηκε τα προηγούµενα χρόνια όταν πουλούσαµε σχεδόν αποκλειστικά στους Βούλγαρους εµπόρους και τώρα τους βρίσκουµε µπροστά µας παντού. Χρειάζεται πλέον λίγο υποµονή µέχρι να καταφέρουµε να µπούµε µόνοι µας στις αγορές».

Το «πάγωµα» της αγοράς στο έλαιο λεβάντας προβληµατίζει και τους ιθύνοντες στον συνεταιρισµό αρωµατικών φυτών Βοΐου Κοζάνης, µε τον υπεύθυνο της οργάνωσης, Χάρη Σάββα να δηλώνει πως υπάρχει έντονη ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς τα αποθέµατα ενδεχοµένως να πλησιάζουν πλέον τους 40 τόνους, καθώς υπάρχει αδιάθετη παραγωγή και από το 2019.

Επιχειρείται η είσοδος στη λιανική για να φύγει το απόθεµα

«Οι αποθήκες είναι γεµάτες και το πρόβληµα είναι ακόµη µεγαλύτερο για όσους µπήκαν στην καλλιέργεια τα τελευταία τρία χρόνια, διότι από τότε µόνο πληρώνουν έξοδα και δεν έχουν εισπράξει τίποτε σε έσοδα», αναφέρει ο κ. Σάββας. Μιλώντας ειδικότερα για το Συνεταιρισµό Βοΐου, επισήµανε πως µαζί µε τα περσινά αποθέµατα διαθέτει περίπου 1 τόνο και προκειµένου να αρχίσει να το ρευστοποιεί, επιχειρείται η είσοδος στη λιανική. «Προσπαθούµε να µπούµε σε καταστήµατα µε συσκευασία των 10 ml, αλλά είναι δύσκολο. Απαιτεί επένδυση σε δίκτυο πωλήσεων πόρτα – πόρτα και δεν βοηθά καθόλου και το lockdown», συµπλήρωσε ο υπεύθυνος της οργάνωσης.

Για ξήλωµα αν δεν αλλάξει η τάση

Πειστική απάντηση για την απουσία εµπορικού ενδιαφέροντος για το έλαιο δεν µπορεί να βρει ούτε ο Ρήγας Σκοδράς, παραγωγός λεβάντας από τα Γρεβενά, ο οποίος καλλιεργεί 120 στρέµµατα και παρουσιάζεται προβληµατισµένος. «Η ψυχολογία στον κόσµο έχει χαθεί. Φέτος για να καταλάβετε πρέπει να φυτεύτηκαν µόλις 30 στρέµµατα λεβάντα. Αν δεν αρχίσει να κουνιέται η αγορά από τον Ιανουάριο και µετά, φοβάµαι ότι παραγωγοί θα ξηλώσουν χωράφια, για να προλάβουν τουλάχιστον να βάλουν ανοιξιάτικη φακή», σηµειώνει χαρακτηριστικά.

www.agronews.gr/

Continue Reading
You may also like...
APXH