Connect with us

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από κόσκινο οι αιτήσεις των 138.000 επιχειρήσεων

Ελλαδα

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από κόσκινο οι αιτήσεις των 138.000 επιχειρήσεων

Φύλλο και φτερό θα κάνουν οι αρμόδιες αρχές τις αιτήσεις των 138.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν χαμηλότοκο κρατικό δάνειο υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου να διαπιστώσουν τον βαθμό έχουν πληγεί από την κρίση και ανάλογα βέβαια να πράξουν, σε ό,τι αφορά την έγκριση και το ύψος του δανείου.

Από σήμερα κιόλας οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ ξεκινούν τον έλεγχο στα στοιχεία των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα ενώ στη συνέχεια θα αναλυθούν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων.

Εν συνεχεία οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα κληθούν να αποδεχθούν τα ποσά που θα προκύψουν με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγορίθμου με βασικό κριτήριο την πτώση τζίρου αλλά και τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ώστε το αργότερο στις αρχές Μάϊου, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής να επαναληφθεί και τον Ιούνιο. Τότε μάλιστα πιστεύουν ότι θα υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για το μέγεθος του τζίρου και το κατά πόσο αυτός επηρεάστηκε από την κρίση, κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Στα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την χορήγηση του δανείου, θα μοιραστούν ένα δισ. ευρώ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες στα κριτήρια,

η πτώση του τζίρου,
οι εισροές,
η μείωση των καθαρών κερδών.
Οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν τον τζίρο του Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Το στοιχείο αυτό θα δείξει τον τζίρο που είχε κάθε επιχείρηση το συγκεκριμένο μήνα σε κανονικές συνθήκες και θα συγκριθεί με τον τζίρο του Μαρτίου 2020 ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.

Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

Όσες επιχειρήσεις επιλεγούν τελικά θα δουν στο τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις αρχές Μαΐου. Υπάρχει όμως και μία σοβαρή πιθανότητα το δάνειο να σπάσει σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση να δοθεί τις επόμενες ημέρες και η δεύτερη δόση τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι όσοι επιλεγούν για τη χορήγηση του δανείου θα πρέπει να το ξεπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο.

Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.).

Επί της ουσίας, με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία. Όπως έχουν δηλώσει οι Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

www.newsit.gr

Continue Reading
You may also like...
APXH