Πρόσκληση στην Enaon Eda για κατασκευή δικτύων διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, απέστειλε η Περιφέρεια.
Ειδικότερα, πρόκειται για το πρόγραμμα που αφορά στην «ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου – τμηματοποιημένο έργο» με δυνητικά δικαιούχο την Enaon Eda για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την Απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, σκοπός είναι να συνεισφέρουν σε δίκτυο διανομής – αποθήκευσης φυσικού αερίου 151,57 χιλιομέτρων που κατασκευάζεται ή αναβαθμίζεται. Παράλληλα αφορά σε 38.760 πληθυσμό που θα εξυπηρετηθεί από την κατασκευή, αναβάθμιση δικτύου διανομής ή και αποθήκευσης φυσικού αερίου .
Όσον αφορά τη συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την πρόσκληση, αυτή ανέρχεται σε 7.100.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του στόχου, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει δράσεις και έργα τα οποία συμβάλουν στην αξιοποίηση της διέλευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και στην ανάπτυξη δικτύων διανομής και αποθήκευσης φυσικού αερίου σε οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας με προτεραιότητα στη χρήση του φυσικού αερίου στον οικιστικό τομέα και στις επιχειρήσεις. Με τη δράση αυτή επιδιώκεται η κατασκευή δικτύων διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2029. Η λήξη των προτεινόμενων πράξεων (ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου) θα πρέπει να συντελεστεί έως τότε.
Αντίστροφη μέτρηση για τον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας από το ΔΕΣΦΑ
Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ολοκλήρωση του νέου αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία από τον ΔΕΣΦΑ, καθώς το έργο πρόκειται να παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο.
Το έργο έχει μήκος 157 χλμ. και θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη εποχή μετά το λιγνίτη, παρέχοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε πλήθος νέων περιοχών και χρηστών.
Ο «Αγωγός Υψηλής Πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία» είναι ο πρώτος αγωγός στην Ελλάδα που έχει σχεδιαστεί να επιτρέπει την μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%. Ταυτόχρονα, το έργο περιλαμβάνει τον Σταθμό Μέτρησης της Καρδιάς για την παροχή των εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης για τις πόλεις Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς και βανοστάσια για την παροχή άλλης κατανάλωσης στην περιοχή.
Σημειώνεται πως το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο για τους δήμους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας όπου θα διασχίζει αλλά συνολικά για τη χώρα.
ypodomes.com