Connect with us

Πότε ανοίγουν τις πόρτες τους τα χιονοδρομικά κέντρα – «Ακόμα και αν δε χιονίσει θα λειτουργήσουν κάποιες πίστες»

Γρεβενα

Πότε ανοίγουν τις πόρτες τους τα χιονοδρομικά κέντρα – «Ακόμα και αν δε χιονίσει θα λειτουργήσουν κάποιες πίστες»

Πότε θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα για τη σεζόν 2023 – 2024 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουμε ως τώρα;

Αποκλειστική συνέντευξη στο Dnews έδωσε ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου στο Καϊμάκτσαλαν, ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μας είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ημερομηνία για το άνοιγμα του χιονοδρομικού κέντρου (πίστες σκι) και πως την ερχόμενη εβδομάδα ίσως δοθούν κάποιες επιπλέον πληροφορίες, σύμφωνα πάντα και με τον καιρό.

Ωστόσο μας ενημέρωσε πως ο χώρος του σαλέ είναι ήδη ανοιχτός και δέχεται τον κόσμο από τα μέσα Νοέμβρη.

Συνέχισε λέγοντας πως ακόμα και αν δεν χιονίσει θα ανοίξει η πίστα για baby lifts.

Στην ερώτηση για το πόσο κόσμο και πόσες κρατήσεις είχαν την περσινή χρονιά σε σύγκριση με τη φετινή μας τόνισε πως το χειμώνα του 2022 το χιονοδρομικό κέντρο ήταν sold out, ειδικά την περίοδο τον εορτών.

Η πρώτη ενημέρωση για το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων για τη σεζόν 2023-2024 ήρθε από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Ενόψει εορτών, οι λάτρεις του σκι και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων αναμένουν πότε θα μπορέσουν να απολαύσουν το χιόνι και τα χειμερινά σπορ.

Προς το παρόν, πάντως, μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα των Καλαβρύτων και της Ζήρειας έχουν εκδώσει ανακοινώσεις. Τα υπόλοιπα είναι σε στάση αναμονής, ανάλογα με τη χιονόπτωση.

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Στις 16 Δεκεμβρίου ανοίγει με νέο αναβατήρα

Ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος, δήλωσε: «Το χιονοδρομικό κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 16 Δεκεμβρίου, όπου θα είναι και η πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου αναβατήρα που εγκαταστήσαμε φέτος. Ανεξαρτήτως λοιπόν των καιρικών συνθηκών, αν έχουμε μέχρι τότε χιονοπτώσεις θα ανοίξουμε και για χιονοδρομία, ενώ αν δεν έχουμε χιονοπτώσεις, τότε θα ξεκινήσουμε με τον νέο αναβατήρα “Αχιλλέα” για βόλτα, αλλά και το σαλέ σε λειτουργία».

Ανοιχτό το χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας – Η ανακοίνωση

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας ανακοινώνει πως κάθε Σαββατοκύριακο, μέχρι εκδόσεως νεότερης ανακοίνωσης, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ζήρεια και συγκεκριμένα στο σαλέ του ομώνυμου Χιονοδρομικού Κέντρου, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του για τη χειμερινή σεζόν 2023-2024.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι επισκέπτες θα μπορούν πλέον κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 17:00, να αγναντέψουν τη θέα του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Πελοποννήσου , απολαμβάνοντας ζεστά και κρύα ροφήματα καθώς και τοπικό οίνο ή τσίπουρο, συνοδεία γλυκών ή αλμυρών πιάτων.

Αναλυτικά:

Χ.Κ. Παρνασσού – Κλειστό

Χ.Κ. Καλαβρύτων – Ανοίγει στις 16 Δεκεμβρίου

Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια – Κλειστό

Χ.Κ. Ελατοχωρίου – Κλειστό (Πέρσι είχε ανοίξει στις 13.12.2022)

Χ.Κ. Βασιλίτσας – Κλειστό

Χ.Κ. Σελίου – Κλειστό

Χ.Κ. Ανηλίου – Κλειστό

Χ.Κ. Βόρας-Καϊμακτσαλάν – Ανοιχτό το χιονοδρομικό, κλειστές οι πίστες

Χ.Κ. Περτουλίου – Κλειστό

Χ.Κ Βίγλας-Φλώρινα – Κλειστό

Χ.Κ. Φαλακρού – Κλειστό

Χ.Κ. Ζήρειας – Ανοιχτό το χιονοδρομικό, κλειστές οι πίστες

Σύμφωνα με το snowreport.gr, οι επόμενες χιονοπτώσεις είναι:

Βασιλίτσα: Τρίτη 05 Δεκεμβρίου μεσημέρι 2cm

Καϊμακτσαλάν: Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου πρωί 3cm

Χελμός: Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου πρωί 15cm

Παρνασσός: Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου πρωί 13cm

Φαλακρό: Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου μεσημέρι 11cm

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετεωρολόγοι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για Χριστούγεννα με χιόνια.

Συγκεκριμένα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης ανέφερε πως: «πάσχα θα θυμίζουν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά»

«Μπορεί τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά να συνδέονται από πολλούς με χιονισμένα τοπία, παρόλα αυτά η στατιστική μας απογοητεύει μιας και είναι λίγες μην πούμε ελάχιστες οι φορές που οδηγούμαστε σε χιονισμένα Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1990 μέχρι και το 2010, σταθήκαμε τυχεροί στο να δούμε χιόνι την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων μόνο 4 φορές» συμπληρώνει.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού ανά βδομάδα

5-13 Δεκεμβρίου 2023

Στο διάστημα αυτό διακρίνουμε τις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις να καλύπτουν τμήματα της νοτιοδυτικής και βορειοανατολικής Ευρώπης, δίνοντας χώρο στα βαρομετρικά χαμηλά από τον βόρειο Ατλαντικό να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας μέχρι και τη χώρα μας.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συναντήσουμε ένα φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί, που σημαίνει ότι θα έχουμε διαδοχικά επεισόδια βροχών αλλά και θερμοκρασίες πιο υψηλές από τις συνηθισμένες.

Και για να γίνει το τελευταίο πιο κατανοητό, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στην Αθήνα μια μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι κοντά στους 15°. Άρα λοιπόν θα συναντάμε πιο υψηλές θερμοκρασίες από τους 15° με την επικρατέστερη να βρίσκεται περίπου στους 18° με 21°. Αν θεωρήσουμε ότι αυτές οι τιμές αναφέρονται για την Αττική, υπολογίζουμε λίγο πιο χαμηλή τη θερμοκρασία βορειότερα, λίγο πιο υψηλή νοτιότερα.

14-20 Δεκεμβρίου 2023

Στο διάστημα αυτό παρατηρούμε μια μετατόπιση των υψηλών βαρομετρικών πιέσεων της νοτιοδυτικής Ευρώπης ανατολικότερα και βορειότερα. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει και την είσοδο πολύ θερμών αερίων μαζών στο εσωτερικό της Μεσογείου οδηγώντας σε μείωση των επεισοδίων βροχόπτωσης στη χώρα μας και σε ένα “διάλλειμα” από τον καιρό του νοτιά με τον βοριά να παίρνει το πάνω χέρι για περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο.

Θερμοκρασιακά φαίνεται και πάλι να είμαστε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα για τα δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

21-31 Δεκεμβρίου 2023

Στο διάστημα αυτό φαίνεται να οδηγούμαστε και πάλι σε ένα συνηθισμένο για τη χώρα μας καιρικό μοτίβο, ένα καιρικό μοτίβο που επικρατεί τις τελευταίες αρκετές ημέρες και που επιτρέπει στα βαρομετρικά χαμηλά από τη βορειοδυτική Ευρώπη να κινηθούν πιο εσωτερικά στη Γηραιά Ήπειρο φτάνοντας και στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συναντήσουμε και πάλι τον καιρό του νοτιά με τα επεισόδια βροχόπτωσης να αυξάνονται ιδιαίτερα καθώς θα πηγαίνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του έτους. Θερμοκρασιακά θα είμαστε και πάλι πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Συμπερασματικά φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πιο θερμό καιρικό μοτίβο με τον καιρό θερμοκρασιακά τουλάχιστον να θυμίζει περισσότερο Πάσχα παρά Χριστούγεννα τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβάνοντας υπόψη και την μεγάλη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με την ημέρα.

Οι βροχές δε φαίνεται να απουσιάζουν με εξαίρεση την περίοδο κοντά στα Χριστούγεννα που φαίνεται να υποχωρούν αρκετά, ενώ σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά ακόμη και για τα περισσότερα χιονοδρομικά.

www.dnews.gr

APXH