Connect with us

Ναυάγιο Τιτανικού: Οι επιβάτες του υποβρυχίου είναι νεκροί

Κοσμος

Ναυάγιο Τιτανικού: Οι επιβάτες του υποβρυχίου είναι νεκροί

Τον θάνατο των 5 επιβαινόντων στο βαθυσκάφος Titan, που καταδύθηκε με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού, έκανε γνωστό η ιδιοκτήτρια εταιρεία OceanGate απόψε.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η OceanGate αναφέρει ότι «ο Διευθύνων Σύμβουλος Stockton Rush, ο Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman Dawood, ο Hamish Harding και ο Paul-Henri Nargeolet, είναι δυστυχώς νεκροί». Και συμπληρώνει: «Αυτοί οι άνδρες ήταν πραγματικοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής στιγμής. Θρηνούμε για την απώλεια της ζωής και της χαράς που πρόσφεραν σε όλους όσους γνώριζαν.

Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας, οι οποίοι είναι εξαντλημένοι και θρηνούν βαθιά για αυτή την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άνδρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επιτάχυναν εκτεταμένους πόρους και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτή την αποστολή».

Ακτοφυλακή: Συμβατά με καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης τα συντρίμμια

«Συμβατά με καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης» ήταν τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον πυθμένα της θάλασσας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αμερικανική ακτοφυλακή κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) βρήκε τον κώνο της ουράς του Τιτάνα στον πυθμένα της θάλασσας περίπου 1.600 πόδια μακριά από την πλώρη του Τιτανικού και άλλα συντρίμμια σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με τον υποναύαρχο Τζον Μάουγκερ, διοικητή της πρώτης περιφέρειας της ακτοφυλακής.

Τα συντρίμμια αναλύθηκαν από εμπειρογνώμονες, είπε, και οι οικογένειες των επιβατών ενημερώθηκαν.

Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα θα παραμείνουν στον τόπο του συμβάντος και θα συνεχίσουν να συλλέγουν πληροφορίες μετά την ανακάλυψη συντριμμιών από το υποβρύχιο του Τιτανικού που αγνοείται, δήλωσε την Πέμπτη ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μάουγκερ.

Θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στην «απίστευτα περίπλοκη» υπόθεση της καταστροφικής βλάβης του υποβρυχίου Τιτάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής John Mauger.

Οι αξιωματούχοι ταξινομούν ένα «απίστευτα πολύπλοκο περιβάλλον λειτουργίας στον πυθμένα της θάλασσας, πάνω από 2 μίλια κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο Mauger σε συνέντευξη Τύπου στη Βοστώνη.

Είπε ότι τα τηλεχειριζόμενα οχήματα που ερευνούν τον πυθμένα είναι «εξαιρετικά ικανά» και θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες.

Ο Μάουγκερ δήλωσε ότι η ακτοφυλακή θα έχει τελικά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι πήγε στραβά στο υποβρύχιο και την αξιολόγησή τους για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.

Η έρευνα και η ανάσυρση των σορών των πέντε ανδρών – που πιστεύεται ότι είναι νεκροί μετά την προφανή κατάρρευση του υποβρύχιου σκάφους που αγνοείται και κινείται προς τον Τιτανικό – θα συνεχιστεί παρά το δύσκολο περιβάλλον, δήλωσε ο υποναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής John Mauger.

«Πρόκειται για ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Πέμπτη.

Κομμάτια του υποβρυχίου Titan βρέθηκαν στα συντρίμμια που ανακαλύφθηκαν σήμερα από την αμερικανική ακτοφυλακή στην περιοχή έρευνας. Ειδικότερα, το BBC επικαλείται έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος αναφέρει πως τα συντρίμμια περιλαμβάνουν «ένα σύστημα προσθαλάσσωσης και ένα οπίσθιο κάλυμμα από το υποβρύχιο».

Νωρίτερα, η αμερικανική ακτοφυλακή είχε αναφέρει πως συντρίμμια  ανακαλύφθηκαν από τηλεχειριζόμενο όχημα κοντά στην περιοχή έρευνας του υποβρύχιου, που προσπάθησε να φτάσει σε βάθος 4 χιλιομέτρων, στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το χρονικό

Το μήκους 6,7 μέτρων Titan, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, λίγο προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Οι πέντε επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος ήταν: ο 61χρονος Αμερικανός ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν.

www.naftemporiki.gr

Continue Reading
You may also like...
APXH