Connect with us

Επίσκεψη του 3ου δημοτικού σχολείου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

Γρεβενα

Επίσκεψη του 3ου δημοτικού σχολείου στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών

Οι μαθητές της Α΄ τάξης του 3ου δημοτικού με συνοδό τις δασκάλες τους Αθηνά Τζιάλα και Μαρία Σπηλιώτη, με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας, της ενότητας “O κόσμος των βιβλίων’’, επισκέφτηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης μας “Εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας το μαγικό κόσμο της βιβλιοθήκης και τους βιβλιοθησαυρούς της.”

Οι μαθητές αρχικά ξεναγήθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης κατανοώντας τον κανονισμό λειτουργίας της, καθώς και με ποια   κριτήρια επιλέγονται και αγοράζονται τα βιβλία. Επιπλέον τους παρουσιάστηκε η όλη βιβλιοθηκονομική διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να βρουν τα βιβλία τη θέση τους στα ράφια της βιβλιοθήκης, για να διατεθούν στο κοινό.  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα παιδιά συμμετείχαν με ερωτήσεις δημιουργώντας συνθήκες αλληλεπίδρασης.

Στη συνέχεια ανεβήκαμε στο αναγνωστήριο και διαβάσαμε  την ιστορία « Ένα βιβλίο  χωρίς τίτλο» του Tullet Herve. Τα παιδιά παραξενεύτηκαν με την ιδιαιτερότητα του βιβλίου. Η ιστορία του δεν είναι ολοκληρωμένη, οι ήρωες είναι σκίτσα και η εικονογράφηση αποτελείται… από μουντζούρες. Επίσης, γνώρισαν με κατάπληξη τον συγγραφέα που ξεπρόβαλε από μια σελίδα του βιβλίου! Ενθουσιάστηκαν, όταν τους εξηγήσαμε ότι θα χωριστούν σε τρεις ομάδες, θα γίνουν τα ίδια συγγραφείς και εικονογράφοι και θα ολοκληρώσουν την ιστορία.

Οι μικροί μας δημιουργοί εργάστηκαν με πολλή όρεξη, φαντασία, μεράκι και δημιούργησαν ευφάνταστες ιστορίες! Αρχικά επιμελήθηκαν την εικονογράφηση και στη συνέχεια πρόσθεσαν το κείμενο. Έγιναν τα ίδια τα παιδιά μέρος των ιστοριών «παίζοντας» με τους αρχικούς ήρωες και κατόρθωσαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ιστορίες  απέκτησαν τίτλο, δέθηκαν σε μικρά βιβλιαράκια που θα τοποθετηθούν στην βιβλιοθήκη της τάξης τους.

Απόλαυσαν την δημιουργική αυτή δράση, καθώς μπήκαν στη θέση των δημιουργών ενός βιβλίου και βίωσαν την χαρά της ομαδικότητας και της συνεργασίας συμπληρώνοντας ο ένας τις ιδέες του άλλου. Η ευχαρίστηση ήταν αποτυπωμένη στα χαμογελαστά τους πρόσωπα  όπως και στα δικά μας, γιατί μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας με περισσότερη όρεξη για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Υλοποίηση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή βιβλιοθηκονόμος Ευαγγελία Καραμπερίδου εκπαιδευτικός.

 

APXH