Connect with us

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών: 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Γρεβενα

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών: 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης τμήμα της Γ΄τάξης του 4ου δημοτικού σχολείου Γρεβενών με συνοδό τη δασκάλα τους Ιωάννα Μιχαλογιάννη παρευρέθηκαν στη βιβλιοθήκη και γιορτάσαμε όλοι μαζί αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Αρχικά αναφερθήκαμε στους λόγους για τους οποίους γιορτάζεται αυτή η παγκόσμια ημέρα και στο πώς καθιερώθηκε. Διαβάσαμε τον ορισμό της λέξης και ρωτήσαμε τα παιδιά πως αντιλαμβάνονται τη λέξη ποίηση. Οι απαντήσεις τους πραγματικά  εξαιρετικές μας συγκίνησαν. “ Η ποίηση είναι σαν γλυκό ψωμί , κάθε κομμάτι που τρώμε είναι και ένα ποίημα, μια πόρτα που μπαίνουμε μέσα  και γράφουμε ποιήματα, ένας κόσμος φαντασίας και ελευθερίας, ένα σπιτάκι με μουσική, φαντασία και ωραίες λέξεις” και τόσα άλλα.

Διαβάσαμε τις απαντήσεις σπουδαίων ανθρώπων όταν ρωτήθηκαν τι σημαίνει για αυτούς η λέξη ποίηση. Αναφερθήκαμε σε Έλληνες ποιητές από την αρχαιότητα έως το 1970, τους ποιητές της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς παρουσιάζοντας παράλληλα μια χρονογραμμή με φωτογραφίες και πληροφορίες που καθιστά σαφή την πορεία της ελληνικής ποίησης μέσα στο χρόνο.

Διαβάσαμε ποιήματα από γνωστούς ποιητές, είδαμε τη σχετική βιβλιογραφία και επικεντρωθήκαμε σε ποιήματα της άνοιξης από το βιβλίο “Ο γύρος του κόσμου με ποιήματα, μια ανθολογία ποίησης για παιδιά” που ανθολόγησε η Μαριγώ Αλεξοπούλου. Στη συνέχεια έγραψαν τα δικά τους μοναδικά  ποιήματα γεμάτα συναίσθημα, εικόνες, χρώμα, κίνηση καταλαβαίνοντας πως το ποίημα είναι δημιουργία. Τα συνδέσαμε και φτιάξαμε ένα πολύχρωμο μόμπιλ από τους μικρούς, χαρισματικούς και ταλαντούχους ποιητές που ξεδίπλωσαν την πλούσια φαντασία τους.

Τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά το πρόγραμμα κατανοώντας έμπρακτα τη σημασία της ημέρας. Δανείστηκαν πολλά βιβλία και  μας ευχαρίστησαν με το πιο γλυκό τους χαμόγελο!!!

Συντονισμός υλοποίηση : Θεολογία Ταρλατζή και Ευαγγελία Καραμπερίδου.

 

Continue Reading
You may also like...
APXH