Connect with us

Βιοκλιματική ανάπλαση και αποπαγοποίηση με γεωθερμία στην πλατεία της Σαμαρίνας

Γρεβενα

Βιοκλιματική ανάπλαση και αποπαγοποίηση με γεωθερμία στην πλατεία της Σαμαρίνας

– Ένα εμβληματικό έργο αειφόρου ανάπτυξης που δρομολογεί ο Δήμος Γρεβενών

Σε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία προχωρά ο Δήμος Γρεβενών για την εξ ολοκλήρου βιοκλιματική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Σαμαρίνας, με παράλληλη εγκατάσταση συστήματος αποπαγοποίησής της με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί λειτουργικά και αισθητικά ένας από τους κυριότερους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς των Γρεβενών, μια ανάσα από το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, μία πρώτη σύσκεψη εργασίας με τους επιχειρηματίες εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης της μελέτης, παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Χρήστου Τριγώνη, του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών Μάνθου Αδάμου, του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος & Ανακύκλωσης Ζήση Κιάκα, του Προέδρου της Κοινότητας Σαμαρίνας Γιάννη Λυγούρα και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γρεβενών Κωνσταντίας Κωσταρέλα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών με τη συνδρομή της Γρεβενιώτισσας αρχιτεκτόνισσας μηχανικού Όλγας Κώττα, ειδικευμένη σε έργα αστικής αναζωογόνησης του δημόσιου χώρου και τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κρίς Μάϊστρε, παρουσίασαν αναλυτικά το καινοτόμο αυτό πρότζεκτ.

Πιο συγκεκριμένα, προτάθηκε η πλήρης ανακατασκευή της υπάρχουσας πλατείας και η μετατροπή της σε ένα άκρως λειτουργικό και αισθητικά αναβαθμισμένο τοπόσημο, με ισχυρό χαρακτήρα και συμπαγή ταυτότητα, αντάξιο της ιστορικής και πανέμορφης Σαμαρίνας. Επίσης, η νέα πλατεία, θα διαθέτει σύστημα αποπαγοποίησης των επιφανειών της μέσω γεωθερμίας, μοναδική πρακτική για τη χώρα μας καθώς η εφαρμογή της είναι διαδεδομένη μόνο στη Βόρεια Ευρώπη και ειδικά στη Σκανδιναβία, με την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση του κοινοτικού καταστήματος που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Έτσι, σύμφωνα με τους μελετητές, το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας των 1550 μέτρων, συνυφασμένο με τους δριμείς χειμώνες και τα μεγάλα ύψη χιονιού, αναμένεται να είναι ο πρώτος ελληνικός οικισμός που θα κάνει χρήση αυτής της φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας σε επισκέψιμο δημόσιο ανοιχτό χώρο, όπου μαζί με την ολιστική ανάπλασή του, θα του προσδώσει ως προορισμό καινοτόμο πρόσημο, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική ανάπτυξη και την τουριστική του δυναμική.

Σημειώνεται ότι η γεωθερμία αποτελεί μία Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία εκμεταλλεύεται την ανεξάντλητη ενέργεια που περικλείεται στους γεωλογικούς σχηματισμούς, αποτελώντας ένα σύγχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης που εγγυάται σταθερές υψηλές αποδόσεις και εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναφορικά με την ανάπλαση, οι λύσεις που προτάθηκαν στοχεύουν τόσο σε λειτουργικές αναβαθμίσεις όπως η έξυπνη διαχείριση όμβριων υδάτων, η εύκολη προσβασιμότητα και η διαπλάτυνση της πλατείας, η οποία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών όσο και σε αισθητικές αναβαθμίσεις με κύριο στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Σαμαρίνας και της Βλάχικης Αρχιτεκτονικής.

Η επίτευξη μίας ελκυστικής αλλά απόλυτα αρμονικής εικόνας για την πλατεία και τον περιβάλλοντα χώρο της, με την κατάλληλη επιλογή τοπικών υλικών και τη δημιουργία οργανωμένων πλατωμάτων για τα τραπεζοκαθίσματα, βρίσκεται πραγματικά σε πρώτο πλάνο, βασιζόμενη παράλληλα στην αρχή της πολυχρηστικότητας, με σημεία και δραστηριότητες για όλους.

Επομένως, μέσα στο σχεδιασμό, περιλαμβάνεται ακόμη η κατασκευή ενός αμφιθεάτρου για πολιτιστικές δράσεις, αρμονικά συνδεδεμένο με το υπάρχον κοινοτικό κατάστημα της πλατείας αλλά και η δημιουργία ενός προσβάσιμου χώρου αναψυχής στην είσοδό της, όπου θα λειτουργεί ως ο Κήπος της Σαμαρίνας, με καθιστικούς χώρους, σκίαση και πολύ πράσινο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, ακούστηκαν με πολλή προσοχή όλες οι θέσεις και απόψεις των συμμετεχόντων, οι οποίες θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην επόμενη φάση του σχεδιασμού από τους μελετητές ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του έργου ως  αποτέλεσμα μιας συμμετοχικής διαδικασίας, στηριζόμενη στον ανοιχτό διάλογο που θα συνεχιστεί σε επόμενες φάσεις.

«Από το 2017, τρέχουμε ένα δομημένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων στην πόλη των Γρεβενών με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, προϋπολογισμού άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση δαπανών για θέρμανση και ψύξη που αγγίζει το 70%, διασφαλίζοντας κρίσιμους πόρους υπέρ των δημοτών και συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και στη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στόχος μας είναι τώρα να εφαρμόσουμε αυτή την οικολογική πρακτική και στην κεντρική πλατεία της Σαμαρίνας, προκειμένου κατά τη διάρκεια του χειμώνα να είναι πάντα βατή και καθαρή μέσω του συστήματος αποπαγοποίησης των επιφανειών της με γεωθερμία, αφού το ύψος του χιονιού φτάνει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Επιπρόσθετα, η ταυτόχρονη ανάπλαση του χώρου με βιοκλιματικό προσανατολισμό θα συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου η Σαμαρίνα μας να αποκτήσει μια πλατεία-κόσμημα, την οποία θα χαίρονται δημότες και επισκέπτες», τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης.

Κλείνοντας, όσοι επιθυμούν, μπορούν μέσω QR code να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο την πρώτη ψηφιακή απεικόνιση της νέας πλατείας Σαμαρίνας σε θέα 360 μοιρών (ή κάνοντας κλικ εδώ) αλλά και να αποστείλουν τυχόν προτάσεις, απόψεις και παρατηρήσεις επί του έργου στο dtydimoygrevenon@gmail.com, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στις επόμενες φάσεις του σχεδιασμού.

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

APXH