Connect with us

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για αξονικές, μαγνητικές και PET/CT

Υγεια

Επιπλέον 15 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για αξονικές, μαγνητικές και PET/CT

Αύξηση των ορίων δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε διάφορες εξετάσεις, οδηγεί σε μείωση του clawback για τους παρόχους – Το 70% του clawback θα προεισπράττεται κάθε μήνα

Ενίσχυση στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για εξετάσεις βιολογικών υλικών, καθώς και για απεικονιστικές εξετάσεις με αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, υπερήχους και τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT), δίνεται αναδρομικά για το 2022.

Η σχετική κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και Υγείας Αθ. Πλεύρη αυξάνει το όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ στην κατηγορία «υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων» στα 480,2 εκατ. ευρώ από 465,2 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε με την τελευταία αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού στα τέλη Δεκεμβρίου. Τα πρόσθετα ποσά κατανέμονται στο β΄ εξάμηνο του έτους, προκειμένου να μειωθεί ανάλογα το clawback των παρόχων που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό.

Με την εφαρμογή των νέων ορίων, οι επιτρεπόμενες δαπάνες για τις συγκεκριμένες υποκατηγορίες αυξάνονται:

  • Για εξετάσεις βιολογικών υλικών κατά 11,95 εκατ. ευρώ στα 262,79 εκατ. ευρώ από 250,84 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 137,37 εκατ. ευρώ.
  • Για μαγνητικές τομογραφίες κατά 1,5 εκατ. ευρώ στα 66,4 εκατ. ευρώ από 64,9 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 33,9 εκατ. ευρώ.
  • Για αξονικές τομογραφίες κατά 750.000 ευρώ στα 30,75 εκατ. ευρώ από 30 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 15,75 εκατ. ευρώ.
  • Για υπερηχογραφήματα ακτινοδιαγνωστικών εργαστηρίων κατά 500.000 ευρώ στα 48,5 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 24,5 εκατ. ευρώ.
  • Για PET/CT κατά 300.000 ευρώ στα 4,5 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος, με το όριο του β΄ εξαμήνου να ανεβαίνει στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Προείσπραξη clawback

Παράλληλα, η ίδια απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να προεισπράττει το 70% του clawback των παρόχων σε επίπεδο μηνός, κατά το χρόνο της εξόφλησης, πριν ακόμη εκδοθούν οι βεβαιώσεις που καταλογίζουν το ποσό του clawback και πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η τελική εκκαθάριση της δαπάνης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης σε επίπεδο μηνός – βάσει των ορίων που έχουν καθοριστεί για την κάθε υποκατηγορία ξεχωριστά – το πλεονάζον ποσό μεταφέρεται στον επόμενο μήνα δαπανών για την ίδια υποκατηγορία, εντός του ίδιου εξαμήνου.

Τελευταίο τρίμηνο

Ειδικά για τον υπολογισμό της μηνιαίας προείσπραξης clawback του 4ου τετάρτου τριμήνου 2022, η παραπάνω αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου δαπανών για τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, κατανέμεται ισόποσα στο μηνιαίο όριο δαπανών των τριών τελευταίων μηνών του 2022 στις υποκατηγορίες που αλλάζουν τα όρια δαπανών.

Σε επίπεδο εξαμήνου υπολογίζεται και βεβαιώνεται το οριστικό ύψος του ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) που αναλογεί σε κάθε πάροχο.

www.in.gr

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH