Connect with us

Ουκρανία: Παραίτηση υφυπουργού και προεδρικών συμβούλων – Αλλαγές εν μέσω καταγγελιών περί διαφθοράς

Κοσμος

Ουκρανία: Παραίτηση υφυπουργού και προεδρικών συμβούλων – Αλλαγές εν μέσω καταγγελιών περί διαφθοράς

Σε κρίση φαίνεται να βρίσκεται η ηγεσία της Ουκρανίας, με κατηγορίες για διαφθορά, παραιτήσεις στενών συνεργατών του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ίδιο τον πρόεδρο να προχωρεί σε ευρύ ανασχηματισμό του κυβερνητικού του επιτελείου. Πρόσωπα με κρίσιμες θέσεις όπως ο αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου και ο υφυπουργός Άμυνας υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του κ. Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από τον πρόεδρο τη Δευτέρα να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνουμε καλές πράξεις κάθε μέρα και κάθε λεπτό», έγραψε ο κ. Τιμοσένκο στο Telegram.

Ουκρανία: Παραίτηση υφυπουργού και προεδρικών συμβούλων – Αλλαγές εν μέσω καταγγελιών περί διαφθοράς-1
Ο κ. Τιμοσένκο επιδεικνύει τη χειρόγραφη επιστολή παραίτησής του (φωτ. Ukrinform).

Ευχαρίστησε επίσης «κάθε επικεφαλής των περιφερειακών στρατιωτικών διοικήσεων. Καταφέραμε να φτιάξουμε την πιο ισχυρή ομάδα στη χώρα. Είστε πραγματικά σπουδαίοι. Είστε πραγματικοί πολεμιστές του φωτός!»

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του άλλος στενός σύμβουλος του Ουκρανού ηγέτη, Ολεκσίι Αρέστοβιτς.

Ο λόγος της παραίτησης του κ. Αρέστοβιτς ήταν κάποιο άστοχο σχόλιό του σχετικά με το πολύνεκρο ρωσικό πλήγμα κατά εννεαώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Ντνίπρο. Είχε δηλώσει ότι ο πύραυλος που τελικά έπεσε στο κτίριο καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Παράλληλα ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε στο βραδινό του μήνυμα τη Δευτέρα ότι πρόκειται να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πτυχές της διακυβέρνησης της εμπόλεμης χώρας του.

Αν και δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα άτομα που θα φύγουν ή αξιώματα όπου πρόκειται να γίνουν αλλαγές, τόνισε ότι τροποποιήσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο επίπεδο της ουκρανικής διακυβέρνησης, στον απόηχο κατηγοριών περί διαφθοράς στο Κίεβο.

«Υπάρχουν ήδη αποφάσεις αλλαγής προσωπικού – κάποιες σήμερα, άλλες αύριο – σχετικά με αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα, σε υπουργεία και άλλες δομές της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και στις περιφέρειες και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», είπε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι τα σχέδιά του περιελάμβαναν αυστηρότερη εποπτεία για τα ταξίδια στο εξωτερικό για επίσημες αποστολές, αφού θα επιτρέπονται μόνο ταξίδια για κρατικές αποστολές.

Κατηγορίες για φαινόμενα διαφθοράς

Αρκετά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ενδέχεται να απολυθούν άμεσα.

Την Κυριακή, η αστυνομία κατά της διαφθοράς δήλωσε ότι συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό υποδομών Βασίλι Λοζίνσκι με την κατηγορία ότι έλαβε μίζα 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναν ισχυρισμό που ο υπουργός αρνείται.

Έρευνα εφημερίδας κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας ότι πλήρωνε υπερβολικά τους προμηθευτές για τα τρόφιμα των στρατιωτών. Ο προμηθευτής είπε ότι έκανε ένα τεχνικό λάθος και δεν άλλαξαν χρήματα. Ο υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρεζνίκοφ απέρριψε τις κατηγορίες περί διαφθοράς στις προμήθειες του στρατού, ωστόσο την Τρίτη ο υφυπουργός του υπέβαλε την παραίτησή του.

Παρότι το υπουργείο επιμένει ότι δεν υφίσταται θέμα διαφθοράς προσθέτει σε ανακοίνωσή του ότι ο υφυπουργός Άμυνας Βιάτσεσλαβ Σαποβάλοφ παραιτήθηκε, με σκοπό τη διαφύλαξη του κύρους και της εμπιστοσύνης στο υπουργείο. Χαρακτήρισε μάλιστα την αποχώρησή του «άξια πράξη».

Την αποπομπή και του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της χώρας ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας. Ο Ολεξίι Σιμονένκο κατηγορείται διότι είχε πάει στα τέλη του 2022 στην Ισπανία για διακοπές.

Ο Νταβίντ Αραχάμια, επικεφαλής του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Ζελένσκι, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να επικεντρωθούν στον πόλεμο, να βοηθήσουν τα θύματα, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να σταματήσουν τις αμφιλεγόμενες δράσεις».

«Σίγουρα θα πάνε κάποιοι στη φυλακή αυτή την άνοιξη. Εάν η ανθρώπινη προσέγγιση δεν λειτουργήσει, θα το κάνουμε σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο», είπε.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκληρίστηκε και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σε δυστύχημα με πτώση ελικοπτέρου στη βόρεια Ουκρανία.

Πηγή: Reuters, France 24, Ukrinform

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH