Connect with us

Δήμος Γρεβενών: Περιφερειάρχης χωρίς περιφερειακή συνείδηση με Αντιπεριφερειάρχη σε πολιτική σύγχυση

Δυτ. Μακεδονια

Δήμος Γρεβενών: Περιφερειάρχης χωρίς περιφερειακή συνείδηση με Αντιπεριφερειάρχη σε πολιτική σύγχυση

Με έκπληξη παρατηρούμε τις απέλπιδες προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής Κασαπίδη να μαζέψει στην κυριολεξία τα ασυμμάζευτα μετά την επίσημη αποκάλυψη, από το γραφείο τύπου του ίδιου του Περιφερειάρχη, ότι τα Γρεβενά παίρνουν μηδένευρώ από το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” της Περιφέρειας.

Με περισσότερη όμως έκπληξη διαβάσαμε τη σημερινή ανακοίνωση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιου Φωλίνα, ο οποίος όχι μόνο πετάει την μπάλα στην εξέδρα, αναφερόμενος σε «εσωτερικούς διχασμούς» και «ανούσιες διαμάχες», αλλά παραθέτει παράλληλα και μια σειρά από ανακρίβειες, παραπλανώντας με προσβλητικό τρόπο τον λαό των Γρεβενών.

Οι δράσεις στις οποίες αναφέρεται η εν λόγω ανακοίνωση,  είναι δυστυχώς προτάσειςπου υποβλήθηκαν και όχι έργα που εν τέλει εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν, όπως έγινε για παράδειγμα με τα πέντε έργα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, τα οποία πήραν το πολυπόθητο πράσινο φως.

Και έμειναν προτάσεις, δίχως να γίνονται πράξεις, διότι το “Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης” στηρίζεται στην αρχή της προτεραιοποίησης (Απόφαση ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ, 20 Απριλίου 2021). Δηλαδή, ο δικαιούχος, στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια, αποφάσισε να τρέξει μόνο τα πέντε έργα σε Κοζάνη και Φλώρινα, βάζοντάς τα μπροστά ως προτεραιότητα, διαγράφοντας όμως τα Γρεβενά.

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ της 8ης Απριλίου 2021/Αρ.Φύλλου 1399 και όπως αυτή τροποποιήθηκε (25 Νοεμβρίου 2021/Αρ.Φύλλου 5480), το πλαφόν που όρισε η Κυβέρνηση για το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι στα 30 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήδη εξάντλησε η Περιφερειακή Αρχή στις δυο προαναφερόμενες Περιφερειακές Ενότητες.

Με λίγα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, συνεπικουρούμενος από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Φωλίνα, απέκλεισαντον τόπο μας από αναπτυξιακές δράσεις στο “Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο μάλιστα δίνει την ευχέρεια χρηματοδότησης τόσο των έργων όσο και των μελετών που απαιτούνται.

Εδώ θέτουμε και το εξής εύλογο ερώτημα: Εάν είχαμε τελικά εγκρίσεις δράσεων και στα Γρεβενά -που δεν έχουμε -, τότε γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν στη σχετική λίστα των έργων που ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου του Περιφερειάρχη στις 29 Μαρτίου 2022;

Επιπλέον, ο κ.Φωλίνας στα γραφόμενά του αλλά και ο κ.Κασαπίδης στα λεγόμενά του, συνεχίζουν να “μπερδεύουν” έργα άλλων προγραμμάτων, κοροϊδεύοντας τους πολίτες των Γρεβενών.

Για παράδειγμα άλλα έργα έχει το ΕΣΠΑ, άλλα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων άλλα ο “Αντώνης Τρίτσης”. Στο “Αντώνης Τρίτσης” της Περιφέρειας δεν υπάρχει ούτε ένα ενταγμένο έργο για τα Γρεβενά.

 Επιπρόσθετα, αυτό το “μπέρδεμα” γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό στην ανακοίνωση του κ.Φωλίνα κάνοντας – μεταξύ άλλων – νύξη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού μας Κολυμβητηρίου. Το συγκεκριμένο έργο του Δήμου Γρεβενών είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και την προηγούμενη όμως Περιφερειακή Αρχή, την οποία “ξέχασε” ωστόσο να αναφέρει.

Μετά λύπης μας, βλέπουμε και πάλι έναν Περιφερειάρχη χωρίς περιφερειακή συνείδηση και εσχάτως έναν Αντιπεριφερειάρχη σε πλήρη πολιτική σύγχυση.

Η Δημοτική Αρχή των Γρεβενών παραμένει αταλάντευτα πιστή στις αρχές και τις δεσμεύσεις της έναντι των συνδημοτών μας και θα συνεχίσει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο για τις δίκαιες διεκδικήσεις του τόπου μας, αντιστεκόμενη σε μικρόνοες και μικροπολιτικές τακτικές που αυτές, δυστυχώς, μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω.

Εν κατακλείδι, ο κ.Φωλίνας ας αποφασίσει με ποιον είναι: με τα Γρεβενά ή με τον Κασαπίδη;

Continue Reading
You may also like...

Δημοφιλή νέα

Facebook

APXH