Connect with us

Τα sneakers που αποτέλεσαν το επίσημο παπούτσι των Ολυμπιακών Αγώνων για περισσότερα από 30 χρόνια

Χωρις κατηγορια

Τα sneakers που αποτέλεσαν το επίσημο παπούτσι των Ολυμπιακών Αγώνων για περισσότερα από 30 χρόνια

Όταν ξεκίνησε η Converse Rubber Company το 1908, κανείς δεν γνώριζε ότι η εταιρεία θα κατασκεύαζε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αθλητικά παπούτσια, τα οποία θα γινόντουσαν και το επίσημο παπούτσι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε από τον Marquis Mills Converse και είχε την έδρα της στο Malden της Μασαχουσέτης. Παρήγαγε σχεδόν οτιδήποτε με καουτσούκ, όπως ελαστικά και γαλότσες. Η επιχείρηση λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης, αναφέρει το grunge.com, με τους εργαζόμενους να μην έχουν αντικείμενο απασχόλησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έτσι, η εταιρεία βρήκε μια λύση για να κρατήσει απασχολημένη τη γραμμή παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Εκείνη την εποχή, το μπάσκετ είχε γίνει ένα δημοφιλές άθλημα και η Converse είχε τότε την ιδέα να κατασκευάσει παπούτσια μπάσκετ -τα εμβληματικά All Star– που κυκλοφόρησαν το 1917. Το αρχικό σχέδιο ήρθε σε καφέ με μαύρη επένδυση, ενώ μέχρι τη δεκαετία του 1920, τα All Stars κατασκευάζονταν και σε άλλα στυλ, συμπεριλαμβανομένων αυτών από δέρμα ή μαύρο καμβά. Τα παπούτσια είχαν χοντρές σόλες από καουτσούκ και έβγαιναν μόνο ψηλά για να παρέχουν στήριξη στον αστράγαλο.

Πώς τα Converse πήραν το όνομα Chuck Taylor

Αν και πολλοί είναι εκείνοι που αναγνωρίζουν τα αθλητικά παπούτσια Chuck Taylor με την πρώτη ματιά, μόνο λίγοι γνωρίζουν για τον άνδρα που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο όνομα. Ο Charles «Chuck» Taylor, λοιπόν, μεγάλωσε στην Ιντιάνα και έπαιζε μπάσκετ στο γυμνάσιο. Αποφοίτησε το 1919 και μετακόμισε στο Οχάιο όπου ήταν μέλος της ημι-επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ που ανήκε στην Firestone Tyre and Rubber Company -τους Firestone Non-Skids. Το 1922, ο Taylor προσλήφθηκε ως προπονητής για την ομάδα μπάσκετ της Converse -την All Stars- και έγινε, επίσης, πωλητής για την εταιρεία.

Converse Chuck Taylor

Ο Taylor αποδείχθηκε πολύ ικανός πωλητής, ενώ αποτελούσε σταθερή παρουσία σε camp μπάσκετ και προωθούσε τα παπούτσια Converse All Star κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία. Τα άτομα, μάλιστα, που ήθελαν να αγοράσουν ένα ζευγάρι θα τα ανέφεραν ως «παπούτσι του Τσακ Τέιλορ» ή «παπούτσι του Τσακ» αντί για « Converse All Star».

Τελικά, το 1934, το όνομα του Taylor προστέθηκε στο σχέδιο του patch με το λογότυπο πέντε αστεριών. Αν και το όνομά του χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία, ο Taylor δεν ζήτησε δικαιώματα για τη χρήση του ονόματός του. Αντίθετα, του δόθηκε μια προμήθεια και ένας πλήρης λογαριασμός εξόδων και συνέχισε να πουλάει τα παπούτσια μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε τη δεκαετία του 1960.

Converse Chuck Taylor

Τα sneakers που αποτέλεσαν το επίσημο παπούτσι των Ολυμπιακών Αγώνων για περισσότερα από τριάντα χρόνια

Τα Chuck Taylors , λοιπόν, έγιναν τόσο δημοφιλή που ήταν το επίσημο παπούτσι των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1936 έως το 1968, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ τα χρησιμοποίησαν ως επίσημα αθλητικά παπούτσια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και παρά το γεγονός ότι από την δεκαετία του 1970 και έπειτα, δεν αποτελούν την κυρίαρχη μάρκα στον αθλητικό κόσμο, τα Chuck Taylors παρέμειναν η δημοφιλέστερη επιλογή υποδημάτων για πολλούς.

Πολλοί καλλιτέχνες και μουσικοί φορούσαν τα Chuck Taylors, όπως τα μέλη του πανκ ροκ συγκροτήματος The Ramones, ενώ η Converse κυκλοφόρησε επίσης τα παπούτσια σε διαφορετικά χρώματα και σε χαμηλές εκδόσεις, γεγονός που τα έκανε πιο άνετα για casual ντύσιμο. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός, σύμφωνα με το grunge.com, ότι το 2015, ο αντιπρόεδρος της Converse, Geoff Cotrill, δήλωσε σε άρθρο των New York Times ότι η εταιρεία πουλά περίπου 270.000 ζευγάρια Chuck Taylors καθημερινά.

www.newsbeast.gr

Continue Reading
You may also like...
APXH