Connect with us

Οι παλιοί βιοκαλλιεργητές εκτός του νέου προγράμματος!

Γρεβενα

Οι παλιοί βιοκαλλιεργητές εκτός του νέου προγράμματος!

Στην ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β’ 6266/2021) και στο άρθρο 7 παράγραφος 6, σημείο Β που αφορά στο νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, αναφέρεται ότι: αποκλείονται από την ένταξη τα αγροτεμάχια ή βοσκοτόπια ή εκτροφές που είναι ήδη ενταγμένα σε άλλες δράσεις των μέτρων 10,11 και 14.

Με βάση λοιπόν αυτή την διατύπωση μένουν εκτός προγράμματος παλιοί βιοκαλλιεργητές του 2019 που το προηγούμενο πρόγραμμά τους λήγει στις 31/5/2022.

Δυστυχώς δεν προβλέφθηκε, όπως σε προηγούμενη πρόσκληση του 2016 η δυνατότητα συνέχισης στο νέο πρόγραμμα. Κατά αυτόν τρόπο βιοκαλλιεργητές με μακροχρόνια και συνεχή παραγωγή βιολογικών προϊόντων που έχουν επενδύσει σ’ αυτή τη μορφή καλλιέργειας και με δεδομένες τις σημερινές δύσκολες συνθήκες καλλιέργειας που οι εισροές στην γεωργία ( εφόδια, ενέργεια, νερό) έχουν φτάσει στα ύψη, με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε συμβατική ή μη καλλιέργεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρωτογενή παραγωγή.

Η λύση είναι μία και αυτή προβλέπεται στο προηγούμενο πρόγραμμα, το μόνο που απομένει είναι η αλλαγή των κριτηρίων ένταξης και η νέα πρόσκληση να βγει χωρίς αποκλεισμούς.

Γεωργία με αποκλεισμούς δεν έχει μέλλον.

Γιώργος Καλαμάρας

Γεωπόνος ΑΠΘ

Continue Reading
You may also like...
APXH