Connect with us

Πού οφείλουν την ονομασία τους οκτώ διεθνείς κολοσσοί

Χωρις κατηγορια

Πού οφείλουν την ονομασία τους οκτώ διεθνείς κολοσσοί

Οι εταιρείες που ακολουθούν θεωρούνται διεθνείς κολοσσοί, ενώ η καθεμία στο είδος της είναι σούπερ επιτυχημένη. Πώς προέκυψε η ονομασία της καθεμιάς και ποια ιστορία κρύβεται πίσω από τα αρχικά του ΙΚΕΑ, της Pepsi, της Lego και άλλων διεθνώς αναγνωρισμένων επιχειρήσεων στις λέξεις που θα βρείτε παρακάτω.

ΙΚΕΑ

Ο Ingvar Kamprad, ένας 17χρονος Σουηδός, ίδρυσε το ΙΚΕΑ το 1943 με χρήματα που του έδωσε ο πατέρας του επειδή τα πήγαινε καλά στο σχολείο. Ο έφηβος μελλοντικός τιτάνας λιανικής σχημάτισε το όνομα της εταιρείας του -η οποία αρχικά πουλούσε στυλό, πορτοφόλια, κορνίζες, τραπεζοκαθίσματα, ρολόγια, κοσμήματα και κάλτσες σε μειωμένες τιμές- από τα αρχικά του (IK), συν τα πρώτα γράμματα του Elmtaryd (E) και του Agunnaryd (A), της φάρμας και του χωριού όπου μεγάλωσε. Όσο για αυτά τα τρελά ονόματα προϊόντων, αποδεικνύεται ότι ακολουθούν ένα σύστημα. Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, επειδή ο Kamprad είναι δυσλεξικός, διαπίστωσε ότι η ονομασία προϊόντων με σωστά ονόματα και λέξεις έκανε ευκολότερη την αναγνώρισή τους. Έτσι, καναπέδες, τραπεζάκια σαλονιού, ράφια, χώροι αποθήκευσης πολυμέσων και πόμολα πόρτας ονομάζονται από μέρη στη Σουηδία ( π.χ. Klippan, Malmö), κρεβάτια, ντουλάπες και διάφορα έπιπλα από σημεία στη Νορβηγία, ενώ τα χαλιά από μέρη στη Δανία και τα τραπέζια και οι καρέκλες φαγητού από διάφορα μέρη στη Φινλανδία. Οι βιβλιοθήκες είναι κυρίως επαγγέλματα, ενώ οι σειρές των μπάνιων έχουν πάρει το όνομά του από λίμνες και ποτάμια.

Lego

Το όνομα της εταιρείας παιχνιδιών Lego συνδυάζει τις δανικές λέξεις «leg got» ή «play well», δηλαδή «καλό παιχνίδι», σύμφωνα με το businessinsider.com.

Pepsi-Cola

Η Pepsi Cola Εφευρέθηκε το 1893 από τον φαρμακοποιό Caleb DavisBradham. Το ρόφημα, που παρασκευαζόταν από ένα μείγμα ζάχαρης, νερού, καραμέλας, λαδιού λεμονιού, μοσχοκάρυδου και άλλων φυσικών συστατικών, ονομαζόταν αρχικά «Brad’s Drink», σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reader’s Digest. Αλλά επειδή ο Bradham είδε το ποτό λιγότερο ως αναψυκτικό και περισσότερο ως μια υγιεινή κόλα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πέψη, το μετονόμασε πέντε χρόνια αργότερα, χρησιμοποιώντας τη λέξη «δυσπεψία» ως ρίζα του.

Google

Ο γίγαντας του Διαδικτύου, Google, πήρε το όνομά του από το «googol», τον μαθηματικό όρο για τον αριθμό 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά, αναφέρει το businessinsider.com.

Lancôme

Το διάσημο γαλλικό beauty brand πήρε το όνομά του από τα ερείπια ενός κάστρου, το Le Château de Lancosme, που επισκέφτηκε ο ιδρυτής της εταιρείας ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη γαλλική ύπαιθρο. Η έμπνευσή του για το σύμβολο της εταιρείας, το τριαντάφυλλο, ήταν τα πολλά άγρια τριαντάφυλλα που φύτρωναν γύρω από το κάστρο.

Twitter

Έχοντας απορρίψει το όνομα Twitch για την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, ο συνιδρυτής του Twitter Jack Dorsey είπε στο BBC: «Ψάξαμε στο λεξικό για λέξεις γύρω από αυτό και βρήκαμε τη λέξη “twitter” και ήταν απλά τέλεια. Ο ορισμός ήταν “μια σύντομη έκρηξη ασήμαντων πληροφοριών” και “κελάηδισμα από πουλιά”. Και αυτό ακριβώς ήταν το προϊόν».

Delta Airlines

H Huff Dusters μετονομάστηκε σε Delta από την περιοχή του δέλτα του Μισισιπή που αρχικά εξυπηρετούσε. Το 1929, η αεροπορική εταιρεία άρχισε να εκτελεί επιβατικές πτήσεις που μπορούσαν να μεταφέρουν πέντε επιβάτες και έναν πιλότο.

Virgin

Η επιλογή του Ρίτσαρντ Μπράνσον για το όνομα της εταιρείας του ξεκίνησε ως ένα αστείο. Σύμφωνα με το Reader’s Digest, υπήρχαν αρκετές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του «Slipped Disc». Αλλά τότε κάποιος πρότεινε το Virgin, καθώς ήταν όλοι παρθένοι στις επιχειρήσεις. Όπως λέει η εταιρεία, όλοι γέλασαν, αλλά το όνομα έμεινε. www.newsbeast.gr

Continue Reading
You may also like...
APXH