Connect with us

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις επαφές με Νότη Μηταράκη και Κωνσταντίνο Τσουβάλα

Γρεβενα

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις επαφές με Νότη Μηταράκη και Κωνσταντίνο Τσουβάλα

«Στα Γρεβενά αναλογούν 260 πρόσφυγες και μετανάστες σύμφωνα με το πλαφόν του 1% και όχι 1314 άτομα που διαμένουν στην περιοχή μας». Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.

Αναλυτικότερα, ενημερώνοντας το Σώμα για τις επαφές που είχε στην Αθήνα, ο κ.Δασταμανης τόνισε ότι στη συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ.Νότη Μηταράκη του απέκλεισε σε όλους τους τόνους την οποιαδήποτε συζήτηση για δημιουργία κλειστής δομής και ανταποδοτικών, όσον αφορά το Δήμο Γρεβενών, λέγοντας μάλιστα «ότι δεν δεχόμουν να παραμείνω στη σύσκεψη εάν η συζήτηση πήγαινε τελικά εκεί».

Ωστόσο, ο κ.Μηταράκης αναγνώρισε το μεγάλο βάρος που σηκώνει η περιοχή μας γνωστοποιώντας στον Δήμαρχο Γρεβενών την πρόθεση του Υπουργείου να μεταφέρει το πλαφόν σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων από το επίπεδο Περιφερειών που είναι σήμερα. «Μέτρο που εάν η κυβέρνηση είχε ήδη πάρει, δεν θα συζητούσαμε τώρα την ανεξέλεγκτη ροη που έχουμε στα Γρεβενά καθώς θα γινόταν πράξη η αναλογική και δίκαιη κατανομή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Δασταμάνης και κατέληξε ότι «στον τόπο μας πρέπει να παραμείνει εκείνος ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που πραγματικά μας αναλογεί σε σχέση με τον πληθυσμό μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αρμόδιος Υπουργός είχε λανθασμένη πληροφόρηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα των Γρεβενών καθώς, σε μια αποστροφή του ο κ.Δασταμάνης υποστήριξε ότι ο κ.Μηταράκης γνώριζε μόνο για την ύπαρξη των περίπου 740 ατόμων που φιλοξενούνται στα εννέα ξενοδοχεία της νεοσύστατης Δομής Γρεβενών, χωρίς να γνωρίζει για τον υπόλοιπο αριθμό που βρίσκεται σε άλλα καταλύματα του Ορεινού Όγκου μέσω άλλων προγραμμάτων φιλοξενίας.

Τέλος, ο Δήμαρχος μίλησε και για την ωφέλιμη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ.Κωνσταντίνο Τσουβάλα καθώς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζει θετικά την πρόταση του Δήμου Γρεβενών για την ίδρυση Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αστυφυλάκων. Σημειώνεται ότι ανάλογη δομή δεν υπάρχει στην Ελλάδα και με τον επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής να δηλώνει ότι «περιμένουμε την τελική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου μετά και τη σχετική διερεύνηση που απαιτείται».

Γραφείο Τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

APXH