Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία

Από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε τροποποίηση και παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στη δράση «Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων / Επιχειρηματική ανάκαμψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά τους και κατ’ επέκταση να βελτιωθεί η θέση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Η τροποποίηση πέρα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αφορά στην προσθήκη του συνόλου του ΚΑΔ 10 «Βιομηχανία τροφίμων» στους επιλέξιμους ΚΑΔ καθώς και σε διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένες επιλέξιμες δαπάνες. Σήμερα, επ’ ευκαιρία της παράτασης, θα παρουσιάσουμε τα βασικά στοιχεία της δράσης όπως ισχύουν.
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη πρόσκληση, η δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, σύγχρονων και καινοτόμων διαδικασιών και μέσων στην παραγωγική διαδικασία, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή/και παρεχόμενων υπηρεσιών και των εν γένει δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειών οι οποίες αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, υποδομές και βέλτιστες πρακτικές σε θέματα ενεργειακής αναβάθμισης.
Μέσω της δράσης θα δοθεί έμφαση στους τομείς προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Εξυπνης Εξειδίκευσης, RIS3 της ΠΔΜ:
– Υλικά – Κατασκευές και Βιομηχανία.
– Τουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες.
– Αγροδιατροφική Αλυσίδα.
– Περιβάλλον – Κυκλική Οικονομία.
– Αειφόρος Ενέργεια.
Στη δράση μπορούν να υποβάλουν πρόταση υφιστάμενες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια και θα πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά σε μια εγκατάσταση εντός της ΠΔΜ, θα υλοποιήσουν δε επενδυτικό σχέδιο που θα σχετίζεται με τουλάχιστον μία από τις επιλέξιμες δραστηριότητες αυτής.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής μπορούν να αναζητηθούν στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
– Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.
– Δεν συμμετέχουν, ούτε ως δικαιούχοι ούτε ως εταίροι/μέτοχοι υπό σύσταση επιχείρησης, σε πρόταση που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο συγκεκριμένων προηγούμενων δράσεων του προγράμματος «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
– Να μην έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή να μην το έχουν υλοποιήσει πλήρως, πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
– Η αίτηση χρηματοδότησης να συγκεντρώνει κατ’ ελάχιστο συνολική βαθμολογία 40 στα βαθμολογούμενα κριτήρια αξιολόγησης που αναφέρονται στο Παράρτημα IV «Κριτήρια αξιολόγησης πράξεων και Ελεγχος επιλεξιμότητας».
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι βασικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι οι ακόλουθες:
– Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος.
– Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και εν γένει εξοπλισμού/λογισμικού, απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης.
– Πιστοποίηση προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα, καθώς και προαιρετικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή/και χωρών εκτός Ε.Ε. (πρότυπα χωρών προορισμού).
– Απόκτηση ή παραχώρηση αποκλειστικής άδειας εκμετάλλευσης κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας/πατέντας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό / Κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας.
Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, μελέτες, προβολή, μεταφορικά μέσα, υπηρεσίες συμβούλων, συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, έμμεσες δαπάνες.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης (2/4/2025).
Η συνολική δημόσια δαπάνη (προϋπολογισμός) της δράσης της πρόσκλησης ανέρχεται σε 7,8 εκατ. ευρώ.
Τα όρια του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού κάθε επενδυτικής πρότασης ενίσχυσης κυμαίνονται από 25.000 έως 300.000 ευρώ, ενώ η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 70% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της αίτησης. Στην περίπτωση που στο επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνεται δαπάνη προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης αυξάνεται και μόνο για την εν λόγω κατηγορία δαπάνης ανέρχεται στο 80%.
Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία της οριστικής έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ, https://app.opske.gr/).
Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης, καθώς και το σύνολο των εγγράφων που τη συνοδεύουν, μπορεί να αναζητηθεί στις ιστοσελίδες της ΠΔΜ https://kepa-anem.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Ιστοσελίδα δημοσίευσης: https://tinyurl.com/yf4ebcy4.
Προτάσεις υποβάλλονται έως 31/7/2025.
www.kathimerini.gr