ΔΕΗ: Συζητήσεις υψηλής… τάσης με Meta, Google για το data center στη Δυτ. Μακεδονία – Η επένδυση των 1,2 δισ. ευρώ και το στρατηγικό αναπτυξιακό όραμα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της ΔΕΗ για κατασκευή data center στη Δυτική Μακεδονία, στον απόηχο των ανακοινώσεων Στάσση την περασμένη εβδομάδα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο σε επενδύσεις – μαμούθ 24 δισ. ευρώ ως το 2030, ωθώντας με αξιώσεις τον όμιλο στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και ευρύτερα της Τεχνητής Νοημοσύνης.=
Η ΔΕΗ στοχεύει τα data centers να έχουν τις δικές τους πηγές ενέργειας ώστε να μην τραβούν ενέργεια από το δίκτυο αυξάνοντας τη ζήτηση και άρα, ωθώντας τις τιμές ανοδικά, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος εξασφαλίζει πλήρως ενεργειακά το data center στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημα για τους ενδιαφερόμενους με τη ΔΕΗ με μεθοδικά σχεδιασμένες κινήσεις να επιχειρεί μία στρατηγική τοποθέτηση στην εποχή της ψηφιοποίησης, φέρνοντας στα… εδάφη της τους κυρίαρχους παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, με πυρετώδεις ρυθμούς τρέχουν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις της ΔΕΗ με hyperscalers (διαχειρίζονται τεράστιες υποδομές δεδομένων, συχνά με χιλιάδες διακομιστές, αποθηκευτικό χώρο και δίκτυα, για να παρέχουν υπολογιστικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια χρήστες ταυτόχρονα) για τη δημιουργία data center στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας.
Ωστόσο ο όμιλος μέχρι να κλειδώσουν οι συμφωνίες με τους δυνητικούς επενδυτές κρατά χαμηλούς τόνους, επιδιώκοντας ένα αμοιβαία επωφελές deal με στόχο εντός του τρέχοντος έτους να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μπει για τα καλά στην… πρίζα το εγχείρημα που αναμένεται να βάλει τη Δυτική Μακεδονία σε ψηφιακή τροχιά.
Οι κολοσσοί που βολιδοσκοπεί η ΔΕΗ είναι η Meta η Google, η Amazon, η Microsoft, η Open AI, η Oracle με τους δύο πρώτους να κερδίζουν έδαφος βάζοντας για τα καλά στα ραντάρ τους την Κοζάνη.
Από τα 300 MW στο 1 GW
Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη για την τοποθέτηση κεφαλαίων στον συγκεκριμένο τομέα.
Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσει τη ΔΕΗ στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την τεχνητή νοημοσύνη και την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για υποδομές υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Το mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300 ΜW και η κατασκευή του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν. Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.
Η πρώτη φάση της επένδυσης, ύψους πέριξ των 1,2 δισ. ευρώ, προβλέπει ανάπτυξη κέντρου δεδομένων ισχύος και λειτουργία του έως το τέλος του 2028. Η εγκατάσταση θα αναπτυχθεί τμηματικά, μέσα από τέσσερις ανεξάρτητες μονάδες των 75 μεγαβάτ, με τη ΔΕΗ να έχει τη δυνατότητα ευελιξίας, δηλαδή θα μπορεί να προσαρμόζει το ρυθμό ανάπτυξης του data center ανάλογα με τη ζήτηση και την πελατεία που θα… μαγνητίσει.
Κρίσιμος παράγοντας είναι και η ενεργειακή αυτονομία του έργου με το data center που απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας να μην επιβαρύνει το δίκτυο αλλά να τροφοδοτείται από μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, σταθμούς αντλησιοταμίευσης φωτοβολταϊκά.
Σε επόμενη φάση, ανάλογα και με την επιτυχία ή μη του αρχικού εγχειρήματος, σχεδιάζεται η επέκταση του έργου σε ένα γιγαβάτ, με ανοιχτό τον ενδεχόμενο ακόμη και για δύο γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος μακροπρόθεσμα.
Το μεγαλόπνοο project θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση κτιρίου 50.000 τ.μ. ενώ θα τρέξει μόλις κλείσει η συμφωνία με το επενδυτικό σχήμα, με επιδίωξη αυτό να γίνει έως το 2026 ούτως ώστε να μπει στην πρίζα το data center σε δύο χρόνια από σήμερα.
energymag.gr




