Πρόταση για Κεντρική Ένωση Κοινοτήτων ή ειδικό Τμήμα στην ΚΕΔΕ με κατοχυρωμένο θεσμικό ρόλο
Ιδιαίτερη σημασία για τις ορεινές Κοινότητες των Γρεβενών, που αντιμετωπίζουν δημογραφικά προβλήματα και ελλείψεις υποδομών.
Νέες προοπτικές για την εκπροσώπηση των μικρών και ορεινών χωριών, όπως αυτά του Νομού Γρεβενών, ανοίγει η πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Προέδρων Κοινοτήτων Ελλάδος, η οποία ζητά τη θεσμική κατοχύρωση ισχυρότερου ρόλου για τις Κοινότητες στο σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με υπόμνημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Επιτροπή προτείνει είτε την ίδρυση Κεντρικής Ένωσης Κοινοτήτων Ελλάδας είτε τη δημιουργία μόνιμου Τμήματος Κοινοτήτων εντός της ΚΕΔΕ, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δικαίωμα υποχρεωτικής γνωμοδότησης για θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.
Το αίτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα Γρεβενά, όπου πολλές Κοινότητες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, της γήρανσης του πληθυσμού και της δυσκολίας διατήρησης βασικών υποδομών και υπηρεσιών. Οι πρόεδροι των χωριών αποτελούν συχνά τον άμεσο σύνδεσμο των κατοίκων με τη δημοτική αρχή, μεταφέροντας προβλήματα και ανάγκες που σχετίζονται με την καθημερινότητα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, η απουσία ενός πανελλαδικού οργάνου εκπροσώπησης περιορίζει τη δυνατότητα των Κοινοτήτων να παρεμβαίνουν οργανωμένα στη διαμόρφωση των αυτοδιοικητικών πολιτικών.
Η πρωτοβουλία αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου 2026. Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένει συνάντηση με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Για τις Κοινότητες των Γρεβενών, το ζητούμενο είναι εάν η θεσμική αναβάθμιση θα μεταφραστεί σε ουσιαστικότερη συμμετοχή στις αποφάσεις και σε μεγαλύτερη δυνατότητα διεκδίκησης λύσεων για τα προβλήματα των χωριών.
Μαριάνθη Μίχου





