Μόνο δύο δήμοι στη Δυτική Μακεδονία έχουν Συμπαραστάτη του Πολίτη
Μόνο οι Δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας έχουν επιλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στη Δυτική Μακεδονία, σε σύνολο 13 δήμων. Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, έναν θεσμό που έχει στόχο να βοηθά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διοίκηση.
Η περιορισμένη παρουσία του θεσμού στους δήμους θέτει το ερώτημα κατά πόσο αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Ο Συμπαραστάτης μπορεί να εξετάζει καταγγελίες για προβλήματα κακοδιοίκησης και να παρεμβαίνει διαμεσολαβητικά, αναζητώντας λύσεις σε υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.
Για έναν πολίτη που περιμένει απάντηση σε ένα αίτημα ή θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από μια υπηρεσία, η ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμού μπορεί να προσφέρει έναν επιπλέον τρόπο διεκδίκησης λύσης. Δεν αντικαθιστά τις αρμόδιες υπηρεσίες ούτε εγγυάται ότι κάθε καταγγελία θα δικαιωθεί, μπορεί όμως να συμβάλει στην καλύτερη επικοινωνία με τη διοίκηση.
Η εικόνα είναι αντίστοιχη και σε πανελλαδικό επίπεδο. Από τους 154 δήμους που έχουν υποχρέωση να επιλέξουν Συμπαραστάτη, μόνο 59 έχουν προχωρήσει στη σχετική διαδικασία.
Το ζητούμενο για την αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο να δημιουργεί θεσμούς, αλλά να τους αξιοποιεί στην πράξη. Γιατί η εξυπηρέτηση του πολίτη κρίνεται και από το αν υπάρχει ένας σαφής δρόμος για να ακουστεί το πρόβλημά του.





