Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Σαμαρίνα και τη Βασιλίτσα
Στα λευκά άρχισαν να ντύνονται τα ορεινά των Γρεβενών, καθώς η απότομη πτώση της θερμοκρασίας έφερε τις πρώτες χιονοπτώσεις της χρονιάς σε μεγάλα υψόμετρα. Η Σαμαρίνα και το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης χειμωνιάτικης εικόνας, με το χιόνι να κάνει την εμφάνισή του από το απόγευμα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου.
Στη Σαμαρίνα, ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας, οι πρώτες νιφάδες έπεσαν σε υψόμετρο περίπου 1.450 μέτρων, προμηνύοντας την αλλαγή του καιρού στα ορεινά της περιοχής. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα στη Βασιλίτσα, όπου καταγράφηκαν αξιόλογες ποσότητες χιονιού, σύμφωνα με τις αναφορές των μετεωρολογικών παρατηρητών.
Η πρώιμη εμφάνιση του χιονιού συνοδεύτηκε από αισθητή ψύχρα, καθώς οι θερμοκρασίες υποχώρησαν σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η μεταβολή αυτή έφερε πιο κοντά το χειμωνιάτικο σκηνικό, ιδιαίτερα στις ορεινές ζώνες της Δυτικής Μακεδονίας.
Για τα Γρεβενά, η πρώτη χιονόπτωση αποτελεί γνώριμη εικόνα στα μεγάλα υψόμετρα, ωστόσο σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες στα ορεινά μπορούν να αλλάξουν γρήγορα. Η εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει αν το χιόνι θα διατηρηθεί στις ψηλότερες περιοχές.
Μαριάνθη Μίχου




