Γρεβενα Υγεια

Γρεβενά: «Σαρώνει» η εποχική γρίπη – Εμβολιασμός και προσοχή στη δημόσια υγεία επισημαίνουν οι γιατροί

Η περίοδος του χειμώνα φέρνει κάθε χρόνο μαζί της την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, αλλά φέτος οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια ιδιαίτερα έντονη έξαρση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα κρούσματα γρίπης σε όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά, με πολλές περιοχές να καταγράφουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο αριθμό περιστατικών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η γρίπη αποτελεί μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης τύπου Α και Β. Παρά το γεγονός ότι για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη, η γρίπη μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη για ευπαθείς ομάδες, όπως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες ή ανοσοκαταστολή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κόπωση και πονοκέφαλο. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως πνευμονία, βακτηριακές λοιμώξεις ή επιδείνωση υπαρχόντων προβλημάτων υγείας, ακόμη και σε θάνατο.

Τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της έξαρσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, οι κλίνες των παθολογικών και των πνευμονολογικών τμημάτων έχουν αυξηθεί προσωρινά, ενώ οι μονάδες επειγόντων περιστατικών δέχονται συνεχώς ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Ειδική ανησυχία υπάρχει για τα μικρότερα νοσοκομεία, όπου η δυνατότητα φιλοξενίας και περίθαλψης είναι περιορισμένη.

Στο Νοσοκομείο Γρεβενών, η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι εισαγωγές ασθενών με γρίπη και επιπλοκές της έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το νοσοκομείο, αν και διαθέτει περιορισμένο αριθμό κλινών σε σχέση με μεγαλύτερα αστικά κέντρα, προσπαθεί να ανταπεξέλθει με προσωρινή αναδιοργάνωση των τμημάτων και αύξηση του προσωπικού, όπου αυτό είναι δυνατό. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές εργάζονται υπό μεγάλη πίεση, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να αποφύγουν την υπερβολική προσέλευση στα νοσοκομεία για ήπια συμπτώματα.

Η πρόληψη παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας αντιμετώπισης της γρίπης. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Επιπλέον, η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής – συχνό πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού, αποφυγή στενής επαφής με άρρωστους και καλός αερισμός των χώρων – θεωρείται απαραίτητη.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό είναι κρίσιμη, καθώς η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να μειώσει σημαντικά τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της νόσου. Παράλληλα, συνιστάται οι ασθενείς να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Συνολικά, η τρέχουσα έξαρση της γρίπης απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση τόσο από τις υγειονομικές αρχές όσο και από τους πολίτες. Στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπως και σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία, η πίεση είναι εμφανής, αλλά η έγκαιρη προετοιμασία και η τήρηση των μέτρων πρόληψης μπορούν να περιορίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις της γρίπης και να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες. Η συνεργασία του κοινού με τους επαγγελματίες υγείας παραμένει το κλειδί για την ομαλή διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης.

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Γρεβενα

Ανοιχτό σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Μετά την χθεσινή χιονόπτωση Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας θα είναι ανοιχτό για χιονοδρομία σήμερα Δευτέρα 6/1/2020 με τον Μ. Αλέξανδρο
Γρεβενα

Στις 9πμ αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία του Δήμου Γρεβενών

Με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών κ. Γιώργου Δασταμάνη, ανακοινώνεται ότι αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας