Προχωρά έργο για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στα Γρεβενά

Προχωρά έργο για νέο μικρό υδροηλεκτρικό στα Γρεβενά.
Αναλυτικά, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Mικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΕ) ισχύος 0,5ΜW στη θέση “Κάμπος” της τ.κ. Καλοχίου Δημοτικής Ενότητας Γρεβενών Δήμου Γρεβενών, Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».
Φορέας του έργου είναι η εταιρεία Α.Α.Π.Ε. Μ.Ι.Κ.Ε.
Περιγραφή του έργου
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Μικρού Υδροηλεκτρικού Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΥΗΕ) συνολικής ισχύος 0.50MW, διοικητικά υπαγόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
Ο ΜΥΗΕ θα εκμεταλλεύεται την πτώση των υδάτων του ποταμού Αλιάκμονα σε θέση που τοποθετείται εντός των διοικητικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην θέση ‘Κάμπος’.
Το σύνολο του έργου συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης κατάκλυσης, τοποθετείται εντός της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών και υπάγεται στην δικαιοδοσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
Οι εγκαταστάσεις αφορούν ενιαία κατασκευή ρουφράκτη και σταθμού στη θέση υδροληψίας. Από την Υδροληψία θα διοχετεύεται το νερό (υψόμετρο ανάντη +436μ) στον σταθμό παραγωγής που θα κατασκευαστεί στην δυτική πλευρά του ρουφράκτη. Η υδροληψία του έργου είναι πλευρικού τύπου και θα κατασκευαστεί παραπλεύρως του σταθμού με την λεκάνη κατάκλυσης στα ανάντη και χωρίς εκτροπή του ποταμού. Αποτελεί ενιαία διάταξη με, την εσχάρα εισόδου, το κανάλι προσαγωγής μετά των θυροφραγμάτων απομόνωσης – ελέγχου και το στροβιλοστάσιο που χωροθετείται δίπλα στον ρουφράκτη, αποτελώντας κατασκευαστική συνέχειά του. Ανάντη του υδατοφράγματος δημιουργείται τεχνητή λίμνη εμβαδού 95/100στρ. περίπου και η στάθμη της οποίας θα διατηρείται πάντα σταθερή μέσω των θυροφράγματων που ανοίγουν κατά περίπτωση αφήνοντας τη ροή του ποταμού ελεύθερη.
O ρουφράκτης με μήκος 65μ, ύψος 3 μ. και υψόμετρο στέψης +436μ περιλαμβάνει τις απαραίτητες διατάξεις, ρύθμισης, ελέγχου και προστασίας και είναι οι εξής:
- Τα κατακλινόμενα θυροφράγματα για τη ρύθμιση της υπερχείλισης. Η κίνηση των θυροφραγμάτων γίνεται με υδραυλικό ανυψωτικό κύλινδρο
- Ο εκκενωτής πυθμένα για την εκκένωση των φερτών υλικών και τον καθαρισμό της περιοχής της λεκάνης κατάκλυσης
- Η θυρίδα διόδου ιχθύων συνοδευόμενη απο βαθμωτή κεκλιμένη διώρυγα στην αριστερή πλευρά της κοίτης του ποταμού για την απρόσκοπτη αμφίδρομη κίνηση των ιχθύων και την συνεχή αποδέσμευση της οικολογικής παροχής κατάντη του ρουφράκτη
- Ηλεκτρονικό σταθμήμετρο για την αυτόματη λειτουργία όλου του συστήματος ρύθμισης της ανάντη στάθμης σταθερά στο υψόμετρο +436μ
- Δοκοί έμφραξης για την διακοπή της ροής σε περίπτωση προβλημάτων λειτουργίας της διώρυγας ή του σταθμού.
Ο ιχθυοδιάδρομος, συνολικού μήκους 40μέτρων με κλίση 4%, θα κατασκευαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη κίνηση της ιχθυοπανίδας από τα αναντη στα κατάντη του φράγματος και θα αποτελείται απο μια σειρά των είκοσι δύο διαδοχικών δεξαμενών, σε μορφή ιχθυόσκαλας τύπου poolpass. Η οικολογική παροχή είναι 2.48 κ.μ./δευτ. ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία της ιχθυόσκαλας.
Ο σταθμός θα είναι μονώροφο κτίριο όπου θα εγκατασταθούν δύο στρόβιλοι τύπου έλικας με μέγιστη ισχύ 0.25MW έκαστος.
Ο ΥΗΣ θα συνδεθεί στο δίκτυο μέσης τάσης του ∆Ε∆∆ΗΕ σύμφωνα με την τελική προσφορά διασύνδεσης, μέσω εναέριας γραμμής μέσης τάσης που υπάρχει στην περιοχή περίπου σε απόσταση 250μ ανατολικά του σταθμού.
Η πρόσβαση στο έργο θα πραγματοποιείται μέσω του υφιστάμενου αγροτικού δικτύου. Για την πρόσβαση στην υδροληψία θα απαιτηθεί διάνοιξη οδού μήκους 120μέτρων και πλάτους πέντε μέτρων και θα αποτελεί επέκταση του υφιστάμενου αγροτικού δρόμου.
ypodomes.com