Δυτική Μακεδονία: Πόσοι έχασαν το δίπλωμά τους για μη χρήση κράνους σε 1 εβδομάδα;


Μπαράζ ελέγχων από την Τροχαία την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Περισσότεροι από 3.000 αναβάτες μοτοσυκλετών έμειναν χωρίς άδεια οδήγησης για ένα μήνα και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 350 ευρώ καθώς κινούνταν χωρίς να φορούν το κράνος ασφαλείας την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 25.817 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 3.378 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 249 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής) καθώς και 581 παραβάσεις σε επιβάτες.
Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 3.202 αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους 245 διανομείς), 558 επιβάτες δίκυκλων, 124 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και 49 οδηγούς οχημάτων ATV («γουρούνες»).
Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:
-1.287 στην Αττική,
-374 στο Νότιο Αιγαίο,
-360 στην Κρήτη,
-342 στα Ιόνια Νησιά,
-313 στη Δυτική Ελλάδα,
-302 στη Θεσσαλονίκη,
-206 στην Ήπειρο,
-193 στην Πελοπόννησο,
-150 στη Θεσσαλία,
-127 στην Κεντρική Μακεδονία,
-108 στο Βόρειο Αιγαίο,
-93 στη Στερεά Ελλάδα,
-92 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
-12 στη Δυτική Μακεδονία.
Υπενθυμίζεται ότι με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, επιβάλλοντας πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη που επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 350 ευρώ). Για τους αναβάτες ΕΠΗΟ το πρόστιμο για τη μη χρήση κράνους περιορίζεται στα 30 ευρώ.
Σκοπός της εκστρατείας ωστόσο δεν είναι η βεβαίωση ή η είσπραξη προστίμων, αλλά η καθολική αποδοχή της υποχρέωσης των οδηγών και επιβατών να φορούν πιστοποιημένο κράνος, ως βασικό μέσο προφύλαξης της ζωής τους.
Για τον λόγο αυτό, πέραν των αυστηρών ελέγχων, υλοποιούνται ήδη δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και με την αρωγή ιδιωτών και επαγγελματιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν δράσεις σε Αγρίνιο, Αλόννησο και Τρίκαλα Θεσσαλίας, όπου αστυνομικοί διένειμαν προστατευτικά κράνη σε μοτοσικλετιστές.
Σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, θα συνεχίσουν τους αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.
Η Ελληνική Αστυνομία τονίζει μάλιστα ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.
«Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές» ξεκαθαρίζει η Τροχαία.
www.carandmotor.gr