Γρεβενα Δεσκατη Δυτ. Μακεδονια

“Στα σκαριά” νέο έργο αντλησιοταμίευσης 290 MW στα Γρεβενά – Ποιός όμιλος δρομολογεί τη μεγάλη ενεργειακή επένδυση

Νέο έργο αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος 290 MW στα Γρεβενά δρομολογεί ο όμιλος Enercoplan μέσω της εταιρείας ZSV Wind Force, με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, θα αναπτυχθεί σε γήπεδο στη θέση «Πετρωτό», ΔΕ Δεσκάτης, Δήμου Δεσκάτης, ΠΕ Γρεβενών, Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η συνολική έκταση είναι 3.520.956 m2 κατά ΕΓΣΑ 87 και εντός αυτής θα χωροθετηθεί η εγκατάσταση. Η δυναμικότητα της εγκατάστασης θα είναι μέγιστης ισχύος έγχυσης 290MW και εγγυημένης χωρητικότητας 2300MWh.

Χωρίζεται σε 4 διακριτά τμήματα:

α. Τμήμα άνω δεξαμενής

β. Τμήμα κάτω δεξαμενής

γ. Τμήμα υδραυλικών οδεύσεων

δ. Υδροηλεκτρικός Σταθμός παραγωγής – αποθήκευσης (Η/Μ εξοπλισμός)

Για το τμήμα άνω ταμιευτήρα, πρόκειται για τεχνικό έργο λιμνοδεξαμενής σε ήδη γεωδιαμορφωμένη κοιλότητα. Η θέση αποτελεί φυσική κλειστή λεκάνη που χρειάζεται αποψίλωση καθώς και χωματουργικά έργα εκβάθυνσης, διαμόρφωσης, εξομάλυνσης και πάκτωσης του εδάφους.

Για το τμήμα κάτω ταμιευτήρα πρόκειται για τεχνικό έργο λιμνοδεξαμενής με τη μέθοδο της ημισείας εκσκαφής. Ουσιαστικά τμήμα του βάθους της δεξαμενής δημιουργείται με εκσκαφές, ενώ το υπόλοιπο τμήμα δημιουργείται από τα αναχώματα. Απαιτούνται χωματουργικά έργα εκσκαφής, διαμόρφωσης, εξομάλυνσης και πάκτωσης του εδάφους.

Οι τελικές εκσκαφές γίνονται για την οριζοντίωση του πυθμένα, αλλά και για τη διαμόρφωση επίπεδων επιφανειών στα πρανή της δεξαμενής ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα της και να είναι στη συνέχεια εύκολη, εφόσον χρειάζεται, η καλυψη τους με αδιαπέραστη μεμβράνη από πλαστικό (γεωμεμβράνη).

Η κάτω λιμνοδεξαμενή θα γεμίζει και θα αναπληρώνει νερό κατά τους πλούσιους υδρολογικά μήνες από την παραπλήσια τεχνητή λίμνη Ιλαρίωνα μέσω δευτερεύοντος συστήματος άντλησης.

Το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 39 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα διαρκέσει περίπου 10-12 μήνες, με έτος εκκίνησης των εργασιών το 2026 και έτος προβλεπόμενης λειτουργίας τον επόμενο χρόνο.

Όπως επισημαίνεται στη ΜΠΕ, για τις εργασίες κατασκευής του έργου αλλά και στη φάση λειτουργίας του θα απασχολείται σημαντικός αριθμός εργαζομένων, (250-300 άτομα στη φάση κατασκευής και 60 άτομα στη φάση λειτουργίας), που επιλέγεται, κατά προτεραιότητα, από το τοπικό εργατικό δυναμικό.

Σε σχέση με τα οφέλη του συνολικά, το έργο θα βοηθήσει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά και την ικανοποίηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παράλληλα, θα συνεισφέρει σημαντικά στην απρόσκοπτη, οικονομική και χωρίς ρύπους ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής. Η εγκατάσταση του έργου, μέσω των ανταποδοτικών τελών προς το Δήμο, θα συμβάλλει εκτός των άλλων και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, δεδομένης της απασχόλησης που θα δημιουργηθεί κατά το στάδιο της κατασκευής και λειτουργίας του.

ypodomes.com

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Δυτ. Μακεδονια

Έκτακτο δελτίο καιρού και για τη Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο
Δυτ. Μακεδονια

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση