Γρεβενα

Γρεβενά: Απειλείται η κτηνοτροφία

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η ευλογιά των προβάτων εξαπλώνεται πέρα από τον Ριζόμυλο — και η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο. Ας δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση:

Επέκταση της νόσου – γιατί απειλούνται πλέον και τα Γρεβενά

  • Μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα θετικό κρούσμα στα Γρεβενά, αλλά δεδομένης της εξάπλωσης σε γειτονικές περιοχές όπως η Μαγνησία, η Κορινθία, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Εύβοια, η επικράτηση της νόσου εντός των διοικητικών ορίων των Γρεβενών είναι ύποπτη και πιθανή
  • Η κινητικότητα των ζώων, των κτηνιάτρων και του εξοπλισμού ανάμεσα στις εκμεταλλεύσεις συνιστά όχημα μετάδοσης, και το γεγονός ότι τα μέτρα περιορισμού (καραντίνες, καύση ζώων) δεν εφαρμόζονται παντού ταυτόχρονα, εντείνει τον κίνδυνο διείσδυσης στα ορεινά τμήματα των Γρεβενών.

Επιπτώσεις για τα Γρεβενά

  1. Οικονομικό πλήγμα στην κτηνοτροφία
    • Πολλά μαντριά στην περιοχή διατηρούν στενές σχέσεις με αγορές της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας. Μερική μόλυνση ή καραντίνα θα οδηγήσει σε ανάγκη για μαζική ευθανασία, απώλεια εισοδήματος και αδυναμία πρόσβασης σε ζωοτροφές και αγορές.
  2. Διοικητικό & επιδημιολογικό βάρος
    • Αν εντοπιστούν ύποπτα κρούσματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες (Περιφερειακή Ενότητα, Κτηνιατρική Υπηρεσία) θα πρέπει να ενεργοποιήσουν απότομα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνοντας καραντίνες, ζώνες επιτήρησης έως 10 χλμ., και εκτενείς απολυμάνσεις .
  3. Περιβαλλοντικός – υγειονομικός κίνδυνος
    • Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης μόλυνσης, νεκρά ζώα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας δημιουργούν «υγειονομική βόμβα» — δυσοσμία, μολυσμένο έδαφος και νερό, προσβολή αγροτικού και ορεινού οικοσυστήματος.
  4. Κοινωνική ανησυχία
    • Κτηνοτρόφοι, ιδίως όσοι έχουν πληγεί από πλημμύρες ή τις πρόσφατες εστίες, εκφράζουν φόβους ότι η επόμενη επιδημία θα αποτελέσει τελειωτική οικονομική καταστροφή.
    • Τι χρειάζεται να γίνει
  • Εγρήγορση και πρόληψη στα Γρεβενά:
    • Άμεση εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας (φράχτες, απολυμάνσεις, απομόνωση νέων ζώων για 21 ημέρες, έλεγχος οχημάτων).
    • Κατάρτιση και ενημέρωση από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για έγκαιρη αναφορά ύποπτων περιστατικών.
  • Καθορισμός ζωνών προστασίας (3 χλμ.) & επιτήρησης (10 χλμ.) γύρω από κάθε ύποπτη εκμετάλλευση, με υποχρέωση άμεσης ενεργοποίησης πρωτοκόλλων θανάτωσης των ζώων και αποτέφρωσης σε περίπτωση μοριακής επιβεβαίωσης .
  • Οικονομική στήριξη: αποζημίωση σε περίπτωση ευθανασίας ή καραντίνας, τάχιστη καταβολή ενισχύσεων, ειδικά για όσους ήδη χτύπησε η πλημμύρα του 2023 ή οι πρόσφατες μάζες θανατώσεων.
  • Διαρκής επιτήρηση: επανδρωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες, αυξημένες επισκέψεις σε μαντριά, τακτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Συμπέρασμα

Η ευλογιά των προβάτων δεν είναι πια απειλή μόνο για τη Μαγνησία και τη Θεσσαλία – μπορεί σύντομα να «αγγίξει» και τα Γρεβενά. Η διασπορά οφείλεται κυρίως σε μετακινήσεις ζώων και εξοπλισμού, καθώς και στην ύπαρξη άγριων ζώων-φορέων.
Αν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα (καραντίνα, απολύμανση, αποτεφρώσεις), η περιοχή θα αντιμετωπίσει βαριά οικονομική και περιβαλλοντική κρίση — και οι τοπικοί κτηνοτρόφοι μπορεί να δεχτούν το πλέον καταλυτικό χτύπημα.

Ας δράσουμε προληπτικά και συλλογικά, πριν η νόσος εγκατασταθεί και στα Δυτικά της Περιφέρειας.

Μ.Μ.

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Γρεβενα

Ανοιχτό σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Μετά την χθεσινή χιονόπτωση Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας θα είναι ανοιχτό για χιονοδρομία σήμερα Δευτέρα 6/1/2020 με τον Μ. Αλέξανδρο
Γρεβενα

Στις 9πμ αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία του Δήμου Γρεβενών

Με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών κ. Γιώργου Δασταμάνη, ανακοινώνεται ότι αύριο Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας