Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών: Διαμαρτυρία κατά του Προεδρικού Διατάγματος Οριοθέτησης Οικισμών


Στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά του από 15.04.2025 Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 194/Δ/15.04.2025) με τίτλο: «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δυο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης», προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών στην τακτική συνεδρίασή του την Δευτέρα 19 Μαΐου.
Κατά την εισήγησή του για το θέμα ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο Δήμος Γρεβενών, παρουσιάζει πληθυσμιακή πυκνότητα κάτω των 2.000 κατοίκων σε όλους τους οικισμούς και τις κοινότητές του , πλην της πόλης των Γρεβενών, που σε αριθμό ξεπερνούν τους 100. Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην οριοθέτηση τους και αναμένεται να έχει σοβαρές και πολυδιάστατες αρνητικές συνέπειες για την περιοχή μας και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, όπως: απώλεια δυνατότητας δόμησης, υποβάθμιση της μικροϊδιοκτησίας, ακύρωση οικοδομικών και επενδυτικών σχεδίων και επιπλέον επιτάχυνση της ερήμωσης των μικρών χωριών.
Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές που οδηγούν στον περαιτέρω μαρασμό των οικισμών και της επαρχίας γενικότερα και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και μέσο».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις προς την ίδια κατεύθυνση των επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβούλιου, το οποίο και αποφάσισε, κατά πλειοψηφία (κατά ψήφισε η επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης κα Ντάγκα, η οποία κατέθεσε διαφορετικό ψήφισμα), την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
«Στις 15 Απριλίου 2025 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με τίτλο: “Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών όρων και περιορισμών δόμησης”, με το οποίο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στα δεδομένα που αφορούν χιλιάδες ιδιοκτήτες γης και ακινήτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση σε όλη την χώρα.
Το Π.Δ. με τις ρυθμίσεις που εισάγει ως προς τον καθορισμό ορίων, χρήσεων γης και όρων δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, ακόμα και στους προϋφιστάμενους του 1923, στην ουσία αφαιρεί το δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα εμβαδού μικρότερα των 2.000 τ.μ. και θέτει τον επανασχεδιασμό και την εκ νέου οριοθέτηση των οικισμών αυτών, ανατρέποντας το πολεοδομικό καθεστώς που ίσχυε επί δεκαετίες και το πλαίσιο οριοθέτησης που θεσπίστηκε με το Π.Δ. της 24.4.1985 (ΦΕΚ 181/Δ/1985), το οποίο παρά τις όποιες αδυναμίες του, αποτέλεσε για σαράντα χρόνια τη βάση για την ανάπτυξη και την ένταξη των οικισμών στον πολεοδομικό ιστό της χώρας.
Ειδικότερα, όσον αφορά τον Δήμο Γρεβενών, οι 104 οικισμοί του είναι στο σύνολο τους κάτω των 2.000 κατοίκων και έχουν οριοθετηθεί με Αποφάσεις Νομάρχη, όπως όριζε το Π.Δ. 24-4-1985 (ΦΕΚ 181Δ’/3-5-1985), εκτός του οικισμού Αμυγδαλέων, ο οποίος μέχρι και σήμερα δεν έχει οριοθετηθεί. Εξ αυτών, ο μοναδικός κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός είναι η Καλλονή (ΦΕΚ 594/Δ/11.3.1978) ενώ ο οικισμός Σπηλαίου έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικός τόπος και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με το ΦΕΚ 525/Δ/8.5.1973. Η αρτιότητα κατά κανόνα των οικοπέδων εντός των οικισμών του Δ. Γρεβενών μέχρι και την έκδοση του νέου Π.Δ. ήταν 300 τ.μ. και 500 τ.μ., ενώ με το νέο Π.Δ. (ΦΕΚ Δ΄194/15.04.2025) το ελάχιστο εμβαδόν είναι 2.000 τ.μ. για όλους τους οικισμούς. Λόγω του γεωγραφικού ανάγλυφου του τόπου μας καθώς και της οικιστικής δομής των οικισμών, δεν υπάρχουν οικόπεδα εντός των οικισμών τα οποία πληρούν το ελάχιστο εμβαδόν των 2.000 τ.μ..
Κατά συνέπεια των παραπάνω οι αλλαγές που επιφέρει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, θα προκαλέσουν:
Την απώλεια δυνατότητας δόμησης και την απαξίωση των περιουσιών. Ακίνητα που επί δεκαετίες θεωρούνταν άρτια και οικοδομήσιμα και εντός ορίων οικισμών, χάνουν τη δυνατότητα δόμησης ή βρίσκονται ξαφνικά εκτός ορίων των οικισμών με τους αντίστοιχους περιοριστικούς όρους της εκτός σχεδίου δόμησης. Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται η μικρομεσαία ιδιοκτησία, επιφέροντας μεγάλη οικονομική ζημία στους ιδιοκτήτες και κατά επέκταση και στην οικονομία του τόπου μας.
Την εγκατάλειψη των οικισμών και την αναπτυξιακή στασιμότητα, αφού η εγκατάσταση νέων κατοίκων καθίσταται σχεδόν αδύνατη και αποκλείονται νέες επενδύσεις για την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των οικισμών του Δήμου μας, λόγω της μείωσης των οικοδομήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση, εγκατάλειψη και την ερήμωση του τόπου μας.
Επιπλέον, το νέο Προεδρικό Διάταγμα λειτουργεί δεσμευτικά στην εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων Ι και ΙΙ του Δ. Γρεβενών (Πρόγραμμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ»), τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αφαιρώντας επί της ουσίας το δικαίωμα συμβολής και συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον καθορισμό των ορίων οικισμών, στον καθορισμό χρήσης γης και στους όρους δόμησης του Δήμου Γρεβενών.
Λαμβάνοντας υπ όψιν όλα τα παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ΄194/15.04.2025),
Να συνεργαστεί με τον Δήμο Γρεβενών για την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία θα ενσωματώνουν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο νέος σχεδιασμός δεν θα προκαλέσει την απαξίωση και την ερήμωση του Δήμου Γρεβενών, αλλά θα αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη και την ευημερία του».
Σύνδεσμος βίντεο
Γραφείο τύπου
Δημάρχου Γρεβενών