Δυτ. Μακεδονια

Η ΔΕΗ επανασχεδιάζει το μέλλον: “Λίμνες ενέργειας” στη Δυτική Μακεδονία

Πλώρη για… γαλάζιες λίμνες που θα πάρουν τη θέση του μαύρου του λιγνίτη βάζει η ΔΕΗ που σταδιακά ωριμάζει τα επενδυτικά της σχέδια (στην αντλησιοταμίευση), ύψους 750 εκατ. ευρώ στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας,  με ορίζοντα εκκίνησης των projects το 2027.

Οι πρώην εξορυκτικές περιοχές της  ΔΕΗ θεωρούνται ιδανικές για αυτή τη χρήση, καθώς οι λίμνες που απαιτούνται είναι σχεδόν έτοιμες, δεδομένου ότι υπάρχουν επιφανειακά ορυχεία με την απαραίτητη διαφορά υψομέτρου, που μπορούν εύκολα να γεμίσουν με νερό.

«Αποθήκευση» επενδύσεων 750 εκατ.

Πρόσφατα, το ΥΠΕΝ γνωμοδότησε θετικά, ανοίγοντας το δρόμο για να προχωρήσει το έργο αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στο ορυχείο Καρδιάς στη Δυτική Μακεδονία.

Πρόκειται για μονάδα αποθήκευσης ενέργειας, που θα αξιοποιεί δύο ταμιευτήρες νερού, προκειμένου να απορροφά ή να διοχετεύει ενέργεια στο δίκτυο αναλόγως των συνθηκών. Το ΥΠΕΝ δημοσίευσε την απόφαση με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στο ορυχείο Καρδιάς.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ο σταθμός θα έχει μέγιστη ισχύ 148 MW και διάρκεια λειτουργίας τις οκτώ ώρες. Παράλληλα, προβλέπεται η σύνδεσή του με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ μέσω νέου υποσταθμού.

Συνολικά, το έργο αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), σήραγγα προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποχέτευση επιφανειακών και υπόγειων απορροών και γραμμή διασύνδεσης.

Η επένδυση ανέρχεται στα 430 εκατ.  ευρώ,  στοχεύοντας να ανοίξει 600 νέες θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα, στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, η ΔΕΗ σχεδιάζει και δεύτερη μονάδα αντλησιοταμίευσης, δυναμικότητας 240 MW για 12 ώρες, project  310 εκατ. ευρώ με δημιουργία 550 νέων θέσεων εργασίας.

Και τα δύο έργα έχουν ήδη λάβει το πράσινο φως  από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ).

Στη νέα πράσινη εποχή με την αντλησιοταμίευση στην πρώτη γραμμή

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα.

Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.

Δικλείδες ασφαλείας απέναντι στην «αστάθεια» των ΑΠΕ

Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα. Ουσιαστικά, η αντλησιοταμίευση είναι μία σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, μεγάλης κλίμακας, που συμβάλλει στη σταθερότητα του δικτύου, με έναν αμιγώς πράσινο τρόπο.

Ένα τυπικό σύστημα αντλησιοταμίευσης περιλαμβάνει δύο ταμιευτήρες νερού – εγκατεστημένους σε διαφορετικό υψόμετρο – και υδροηλεκτρικούς στροβίλους (τουρμπίνες), οι οποίοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια, κατά τις ώρες που δε χρησιμοποιείται, αξιοποιείται για να αντληθεί το νερό από τον κάτω ταμιευτήρα και να μεταφερθεί προς τον ταμιευτήρα, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Εκεί, αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα. Όταν η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται, το νερό ελευθερώνεται από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω -και περνώντας μέσα από τις τουρμπίνες- παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Μαζική αποθήκευση πράσινης ενέργειας

Η συμβολή στην ενίσχυση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, και με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση του κόστους ηλεκτρισμού σε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά επίπεδα, είναι η κύρια αποστολή των αντλησιοταμιευτικών σταθμών.

Οι σταθμοί αυτοί αποτελούν μία από τις ελάχιστες δοκιμασμένες μεθόδους παγκοσμίως για τη μαζική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ώστε οι «πράσινες» κιλοβατώρες να μπαίνουν ξανά στο σύστημα, όταν υπάρχει ζήτηση για να καλύψουν.

Η αντλησιοταμίευση αποτελεί πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια συγκράτησης των ενεργειακών τιμών, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ είναι πλέον η φθηνότερη μέθοδος ηλεκτροπαραγωγής.

Η αντλησιοταμίευση «θωρακίζει» την ενεργειακή ασφάλεια χωρών όπως η Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιεί (δηλαδή το φυσικό αέριο) εισάγεται από το εξωτερικό.

www.energymag.gr

Προτεινόμενα άρθρα για εσένα

Δυτ. Μακεδονια

Έκτακτο δελτίο καιρού και για τη Δυτική Μακεδονία

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο
Δυτ. Μακεδονια

Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνων

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση