Σοβαρό κενό στις υπηρεσίες Υγείας της Δυτικής Μακεδονίας η απουσία Νευρολογικής Κλινικής από τα νοσοκομεία της (Άρθρο του Κωνσταντίνου Γ. Δακή)


Η συνεχής πρόοδος της Ιατρικής και της Βιοτεχνολογίας μπορούν να διασφαλίσουν στον πολίτη των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής. Προκειμένου να μετουσιωθεί η δυνατότητα αυτή σε απτά αποτελέσματα για την υγεία και την καθημερινότητα κάθε πολίτη, τα συστήματα υγείας οφείλουν να βρίσκονται σε συνεχή μετεξέλιξη, αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο για την απρόσκοπτη πρόσβασή του στις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη Κλινική Ιατρική.
Στο πλαίσιο αυτό είναι χρήσιμη και κρίσιμη και στη χώρα μας τόσο η ύπαρξη όσο και η λειτουργία εξειδικευμένων νοσοκομειακών τμημάτων κατ’ ελάχιστον ανά Περιφέρεια, με σκοπό τη δημιουργία ενός πανελλήνιου χάρτη υγείας που να αντικατοπτρίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε σύγχρονες δομές και υπηρεσίες Υγείας.
Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου τα νοσοκομεία λειτουργούν εν μέσω πολλών δυσκολιών και καλούνται να καλύψουν μία αθροιστικά μεγάλη γεωγραφική έκταση, η διαχρονική έλλειψη Νευρολογικής Κλινικής από το σύνολο των νοσοκομείων της περιοχής, στερεί από τους συμπολίτες μας τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης επειγόντων νευρολογικών περιστατικών. Επιπλέον, καθίσταται σε περιφερειακό επίπεδο πρακτικά ανέφικτη η δυνατότητα διαχείρισης χρόνιων νευρολογικών παθήσεων που περιστασιακά προϋποθέτουν νοσηλεία σε Νευρολογική Κλινική.
Στις οξείες και επείγουσες περιπτώσεις νευρολογικών περιστατικών συγκαταλέγονται, πρώτα απ’ όλα, τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, ένα από τα συχνότερα αίτια αναπηρίας στο δυτικό κόσμο. Η σύγχρονη άσκηση της Νευρολογίας επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεγάλης πλειοψηφίας των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε οργανωμένη Νευρολογική Κλινική. Η άμεση κλινική αξιολόγηση, ο σύγχρονος νευροαπεικονιστικός έλεγχος με αξονική και κατά περίπτωση μαγνητική τομογραφία και αγγειογραφία, η χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβολυτικής αγωγής εντός του θεραπευτικού παραθύρου των πρώτων ωρών και η μηχανική θρομβεκτομή αποτελούν διαδικασίες που μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές. Αναγκαία συνθήκη, βέβαια, είναι η άμεση πρόσβαση στις ανάλογες ιατρικές ειδικότητες, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και το αντίστοιχο τμήμα νοσηλείας για τον ασθενή. Σε όλο το δυτικό κόσμο η κεντρική διαχείριση τέτοιων περιστατικών ασθενών γίνεται στις Νευρολογικές Κλινικές των νοσοκομείων. Το ίδιο συμβαίνει και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Είναι καιρός να συμβεί και στην Περιφέρειά μας.
Οι επιληπτικές κρίσεις αποτελούν άλλο ένα σοβαρό και αιφνίδιας εμφάνισης ζήτημα υγείας, του οποίου η επείγουσα αντιμετώπιση και διαγνωστική προσέγγιση μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα και με ασφάλεια εντός μίας Νευρολογικής Κλινικής. Αντιθέτως, η αδυναμία νοσηλείας ασθενών που πρόσφατα έχουν υποστεί επιληπτική κρίση σε οργανωμένη Νευρολογική Κλινική, με το ανάλογο ιατρικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, δημιουργεί εν δυνάμει κενά στη διαγνωστική διερεύνηση της αιτιολογίας των επιληπτικών κρίσεων και, ως επακόλουθο αυτού, στη μεσοπρόθεσμη θεραπευτική τους αντιμετώπιση.
Αναντίρρητα, υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις επειγόντων νευρολογικών περιστατικών που μπορούν να χτυπήσουν την πόρτα κάθε συμπολίτη μας και να χρήζουν άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης. Για παράδειγμα, οι κεφαλαλγίες. Μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων στην Ελλάδα βιώνει λιγότερο ή περισσότερο συχνά συμπτώματα κεφαλαλγίας. Τα συμπτώματα αυτά, παρότι συχνά αθώα, δυνητικά υποκρύπτουν παθολογία του εγκεφάλου ή των εγκεφαλικών αγγείων. Η διερεύνηση της αιτιολογίας τους πολλές φορές είναι επείγουσα, όπως και η αντιμετώπισή τους, καθώς ορισμένες φορές μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή συμβάματα(όπως η ρήξη αρτηριακού ανευρύσματος). Και πάλι, κεντρικός πυλώνας διαχείρισης τέτοιων περιστατικών είναι οι κατά τόπους Νευρολογικές Κλινικές.
Πέραν των επειγόντων, όμως, υπάρχουν και χρόνια νευρολογικά νοσήματα που οδηγούν τους ασθενείς σε ανά διαστήματα νοσηλεία σε Νευρολογικές Κλινικές για λιγότερες ή περισσότερες μέρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πολλαπλή ή Κατά Πλάκας Σκλήρυνση. Τόσο η διερεύνηση για τη διάγνωση της νόσου όσο και οι νεότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες προϋποθέτουν τη νοσηλεία του ασθενή, συνήθως ολιγοήμερη, σε Νευρολογική Κλινική. Με την αυξανόμενη συχνότητα με την οποία διαγιγνώσκεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση, ιδιαίτερα σε ηλικιακά νέους ανθρώπους, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ταλαιπωρία των ίδιων και των οικογενειών τους όταν αναγκάζονται να μεταβαίνουν στα γειτονικά αστικά κέντρα για σχεδόν κάθε ανάγκη νοσηλείας που σχετίζεται με την πάθησή τους. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός αυτό υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και περιορίζει τις εργασιακές τους δυνατότητες, ασκώντας ανάλογη αρνητική επίδραση και στα μέλη των οικογενειών τους.
Θα μπορούσε κανείς να απαριθμήσει πολλούς ακόμα λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η ίδρυση και λειτουργία Νευρολογικής Κλινικής τουλάχιστον σε ένα από τα νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Αντιθέτως, δύσκολα θα μπορούσε να βρει κάποιος επαρκή λόγο για το αντίθετο.
Είναι η στιγμή η πολιτική ηγεσία να κάνει αυτό το βήμα και να υλοποιήσει άμεσα τη σύσταση και πλήρη λειτουργία Νευρολογικής Κλινικής στη Δυτική Μακεδονία. Η ισότιμη και οριζόντια πρόσβαση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, στις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.
Κωνσταντίνος Γ. Δακής MD, MSc
Ιατρός – Ειδικός Νευρολόγος