Connect with us

Εξιχνιάσθηκαν επτά περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης

Δυτ. Μακεδονια

Εξιχνιάσθηκαν επτά περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης

Εξιχνιάσθηκαν -7- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, για τις οποίες συνελήφθη άμεσα   31χρονος αλλοδαπός, από αστυνομικούς της  Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς 

 Οι ανωτέρω περιπτώσεις διαπράχθηκαν από 23-01-2024 έως 12-04-2024 στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

Ο συλληφθείς είχε το ρόλο του «εισπράκτορα», ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία δύο ανδρών και μιας γυναίκας, ως συνεργών του.

Παρουσίαζαν ψευδή γεγονότα ως αληθινά με σκοπό να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και τιμαλφή από τους παθόντες, με το πρόσχημα     «έκτακτης ανάγκης χειρουργικής επέμβασης συγγενικού τους προσώπου».

Εξιχνιάσθηκαν, ύστερα από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, συνολικά -7- περιπτώσεις τηλεφωνικής απάτης, που τελέσθηκαν σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών κυρίως ηλικιωμένων ατόμων, εκ των οποίων -2- τετελεσμένες και -5- σε απόπειρα, που διαπράχθηκαν από 23-01-2024 έως 12-04-2024, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.

 

Για τις υποθέσεις αυτές, συνελήφθη στις 12-04-2024 τις απογευματινές ώρες στην πόλη της Καστοριάς, ύστερα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, 31χρονος αλλοδαπός, ο οποίος είχε το ρόλο του εισπράκτορα, ενώ αναζητούνται να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία ακόμη τριών (3) συνεργών του, δύο ανδρών και μίας γυναίκας, οι οποίοι είχαν τον ρόλο του υποτιθέμενου ιατρού ή συγγενικού προσώπου (οι άνδρες) και του συγγενικού προσώπου (η γυναίκα) -κατά περίπτωση-, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και της εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα,  στις 12-04-2024  τις πρωινές ώρες, άγνωστος άνδρας από κοινού είτε με έτερο άγνωστο άνδρα είτε με άγνωστη γυναίκα, τηλεφώνησαν σε -5- ανυποψίαστους πολίτες στην πόλη της Καστοριάς και προσποιούμενοι, ο  μεν ένας άνδρας τον ιατρό, ο δε έτερος άνδρας και η γυναίκα το συγγενικό τους πρόσωπο      –κατά περίπτωση-, ανέφεραν ψευδώς σε αυτούς ότι το συγγενικό τους πρόσωπο είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν χρηματικό ποσό και τιμαλφή.

Οι ανωτέρω πολίτες αντιλαμβανόμενοι την σε βάρος τους απόπειρα εξαπάτησης, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις αυτών και ενημέρωσαν τις Αστυνομικές Αρχές. Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καστοριάς, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 31χρονο στην πόλη της Καστοριάς.

Συνεχιζόμενης της προανάκρισης, διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερόμενοι, με πανομοιότυπο τρόπο, κατάφεραν να εξαπατήσουν την 23-01-2024 μεσημβρινές ώρες,  83χρονη ημεδαπή σε περιοχή της Καστοριάς, από την οποία απέσπασαν το χρηματικό ποσό των -2.500- ευρώ και την 27-03-2024, πρωινές ώρες, 86χρονο ημεδαπό στην πόλη της Καστοριάς από τον οποίο απέσπασαν το χρηματικό ποσό των -15.000- ευρώ.

Στην κατοχή του 31χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε -1- κινητό τηλέφωνο με -2- κάρτες sim, ως μέσο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς συνεχίζονται οι έρευνες, για την ταυτοποίηση των τριών άγνωστων ατόμων-συνεργών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και ο εντοπισμός τυχόν άλλων παθόντων.

Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

 

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:  

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι σας ζητούν χρήματα, για δήθεν επείγουσα ανάγκη συγγενικού/φιλικού σας προσώπου, όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο ή για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε το συγγενικό σας πρόσωπο, που είχε ως συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου, συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.
  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
  • Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

APXH