Connect with us

Οι «Μωμόεροι» στα Γρεβενά την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Γρεβενα

Οι «Μωμόεροι» στα Γρεβενά την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Ο Σύλλογος Ποντίων Γρεβενών, με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Αλωνακίων Κοζάνης «Πόντος», του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Βατολάκκου, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κιβωτού και υπό την αιγίδα του Δήμου Γρεβενών, θα αναβιώσει φέτος, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024, τους «Μωμόερους», το έθιμο του Δωδεκαημέρου των Ελλήνων του Πόντου.

Το εντυπωσιακό δρώμενο θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας (Πλατεία Αιμιλιανού) και κατά τη διάρκειά του θα προσφέρονται ποντιακά εδέσματα.

Oι “Μωμόεροι” είναι έθιμο του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα έως Θεοφάνια), που πραγματοποιείται σε πλατείες, δρόμους και αυλές σπιτιών, για την ευετηρία (καλή χρονιά),

Ο Μώμος ήταν ο θεός του γέλιου και της σάτιρας, η προσωποποίηση της μομφής και της κατηγορίας. Οι ιερείς του Μώμου, οι ακόλουθοί του είναι οι Μωμόεροι.

Οι ομάδες των Μωμόερων βγαίνουν στους δρόμους και όλοι μαζί, με φωνές, κραυγές, θορύβους από κουδούνια, βήματα χορού, μουσική, τραγούδια και παράλληλη δράση όλων των θεατρικών προσώπων, όχι μόνο προκαλούν το ενδιαφέρον του κοινού που τους ακολουθεί από σπίτι σε σπίτι, αλλά και τη συμμετοχή του.

Η ολοκληρωμένη μορφή του αποτελείται από τον Κορυφαίο (Μωμόγερο), τη νύφη, τη χορευτική ομάδα (ορχείται και άδει), τη θεατρική ομάδα (αυτοσχέδιοι διάλογοι) και τους μουσικούς (λύρα, αγγείον). Όλοι είναι μεταμφιεσμένοι.

Σήμερα το δρώμενο συνεχίζεται διατηρώντας όχι μόνο τον ψυχαγωγικό αλλά και τον ευετηριακό, γονιμικό, μαγικοθρησκευτικό του χαρακτήρα.

Το Μάρτιο του 2015 οι Μωμόεροι έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στις 30 Νοεμβρίου 2016, εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

 

Γραφείο Τύπου

 Δημάρχου Γρεβενών

Continue Reading
You may also like...
APXH