Connect with us

Ο Τεντόγλου κι άλλοι τρεις λόγοι για να παρακολουθήσουμε στίβο το 2024

Αθλητικα

Ο Τεντόγλου κι άλλοι τρεις λόγοι για να παρακολουθήσουμε στίβο το 2024

Η νέα χρονιά που… έφτασε θα στρέψει τα βλέμματά μας στο Παρίσι το καλοκαίρι, κυρίως για τον «βασιλιά» των Ολυμπιακών Αγώνων, τον στίβο.
Ο Ελληνας πρωταθλητής θα πάει να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια, ωστόσο δεν θα έχει καθόλου εύκολη αποστολή, αν αναλογιστούμε πόσο μεγάλη μάχη έδωσε φέτος στην Βουδαπέστη, για να πάρει στο τελευταίο άλμα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Βέβαια, στίβος δεν είναι μόνο ο Τεντόγλου και οι υπόλοιποι Ελληνες αθλητές… Το 2024 και λόγω Ολυμπιάδας, αναμένεται να φέρει τεράστιες μονομαχίες, αλλά και μεγάλες επιδόσεις, αφού τα κορυφαία ονόματα θα είναι στο πικ της καριέρας τους για την 4ετια που διανύουμε.

Σε αρκετά αγωνίσματα περιμένουμε να δούμε σπουδαίες μάχες, πιθανότατα αρκετά παγκόσμια και ευρωπαϊκά ρεκόρ, αλλά και αρκετά νέα πρόσωπα τα οποία έρχονται από τις κατηγορίες Νέων και εφήβων-νεανίδων και αναμένεται να ζορίσουν τους κατόχους των Ολυμπιακών μεταλλίων.

Μην ξεχνάμε πως το 2024 είναι χρονιά με τρεις μεγάλες διοργανώσεις για τους Ευρωπαίους, αφού εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Ιούνιο θα διεξαχθεί και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ρώμη), ενώ τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο κλειστούς στη Γλασκώβη.

Οι μονομαχίες στους άνδρες…

Στο μήκος ο Μίλτος Τεντόγλου θα είναι και φέτος το φαβορί, αλλά η τριάδα των Τζαμαϊκανών που είδε την πλάτη του στη Βουδαπέστη, θα προσπαθήσει δεδομένα να απαντήσει. Αγνωστο είναι αν θα επιστρέψει ο Κουβανός Μασσό σε καλή κατάσταση μετά τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του.

Στα δρομικά αγωνίσματα, ο Νόα Λάιλς τουλάχιστον στα 200 μέτρα αναμένεται να έχει τον πρώτο λόγο, αλλά η νέα γενιά με τους Νάιτον και Τεμπόγκο, όχι μόνο απειλεί, αλλά είναι ικανή να κάνει τρομερά πράγματα.

Στις μεσαίες αποστάσεις η… παράσταση θα είναι η γνωστή. Ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν κόντρα σε Κενυάτες και Αιθίοπες κυρίως, θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τον τίτλο του κορυφαίου.

Στα άλματα εκτός του μήκους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το 2024 και το τριπλούν, καθώς υπάρχουν μεγάλες επιστροφές και προοπτικές για να δούμε… 18αρια.
Ο Τζέιντον Χίμπερτ από την Τζαμάικα, έκανε απίθανα πράγματα στο κολεγιακό πρωτάθλημα και θα κάνει το 2024 την μετάβαση στον επαγγελματικό στίβο, δείχνοντας πως είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Δεν παίζει… μπάλα μόνος του, αφού υπάρχουν και οι Πιτσάρδο, Ζανγκό, Ντίας και μια σειρά από Κουβανούς που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες και μπορούν να διεκδικήσουν μετάλλια.

Στο επί κοντώ, προφανώς ο Ντουπλάντις δεν έχει αντίπαλο, ωστόσο θα γίνει…. xαμός πίσω του. Υπάρχουν καμιά 10αρια αθλητές που «βράζουν στο ίδιο καζάνι» (Ομπιένα, Νίλσεν, Κέντρικς, Μάρσαλ, Λίσεκ, Βλουν, Λίλεφος και ο δικός μας Εμμανουήλ Καραλής, μεταξύ άλλων). Δεν είναι τυχαίο ότι ο 5ος του τελικού στη Βουδαπέστη, ο Γάλλος Κολέ, έκανε άλμα στα 5,90μ κι δεν ανέβηκε στο βάθρο, ενώ σε άλλες εποχές θα μιλούσαμε για χρυσό.

Τέλος, δύο τριάδες σε ύψος και δίσκο θα έχουν και φέτος τα βλέμματα στραμμένα πάνω τους. Οι Ταμπέρι, Μπαρσίμ και Χάρισον, τόσο σε Diamond league όσο και στους Ολυμπιακούς, αναμένεται να δώσουν ένα ακόμη σόου, ενώ στον δίσκο οι Τσέχ, Αλέκνα και Σταλ, θα μας δώσουν αμφίρροπες μάχες, όπως αυτή στη Βουδαπέστη όπου το χρυσό μετάλλιο άλλαξε δύο φορές χέρια στην τελευταία βολή.

… και στις γυναίκες

Στα σπριντ, η ιστορία και φέτος θα είναι η ίδια. Τζαμάικα εναντίον ΗΠΑ και η… Τα Λου κάπου στη μέση. Η ΣαΚάρι Ρίτσαρντσον έφερε ξανά τις ΗΠΑ στην κορυφή των 100 μέτρων, αλλά στα 200μ. η Σέρικα Τζάκσον ήταν ανίκητη. Ισοφάρισε την 2η επίδοση όλων των εποχών και μαζί με τις Πράις, Ρίτσαρντσον, Τόμας, αναμένεται να δώσει μεγάλες κούρσες. Βέβαια, στη Τζαμάικα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρο ποιες θα πάνε Παρίσι, ενώ στα τράιαλς των ΗΠΑ και τα 100 μέτρα, αλλά και τα 200μ., είναι εξαιρετικά αμφίρροπη αφού υπάρχουν 5-6 υποψήφιες για να πάνε στους Ολυμπιακούς.

Στα εμπόδια, η κόντρα Κουίν-Αμουζάν και των Αμερικανίδων θα είναι από τα highlights της χρονιάς, ενώ στα 400 εμπόδια η επιστροφή της ΜακΛάφλιν κι η κόντρα της με την Μπολ, θα είναι το πολυαναμενόμενο event της σεζόν στον στίβο.

Γρίφος είναι και το 800αρι με τις ΧόντκγιντσονΜου και Μόραα να πηγαίνουν στο 2024 έτοιμες να γράψουν ιστορία με τις μονομαχίες τους.
Ωραίο αναμένεται και το μήκος με τις Σπάνοβιτς, Ιαπικίνο και Ντέιβις, ενώ αν είναι καλά φέτος και οι Μιχάμπο και Μπρούμε, τότε θα δούμε μεγάλα άλματα. Εξσίσου αμφίρροπο είναι και το ύψος, όπου η Μάχουτσικ έχει τον πρωτο λόγο, αλλά οι Αυστραλές Πάτερσον και Ολισλάγκερς, μαζί με την Τόπιτς. Στον δίσκο η 4αδα ΦενγκΟλμανΤαουσάγκα και Πέρκοβιτς τέλος, θα είναι ένα ακόμη ντέρμπι σε κάθε αγώνα.

Η νέα γενιά

Το πρόσωπο που σίγουρα θα κλέψει την παράσταση είναι ο Τζαμαϊκανος Χίμπερτ. Ο πρωταθλητής του τριπλούν αν συνεχίσει στον ρυθμό που είχε το 2023, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να δούμε άλματα πάνω από τα 18 μέτρα, αφού μόνο βελτίωση περιμένουμε να δούμε από τον… «Γιουσέιν Μπολτ των αλμάτων» όπως φιλοδοξεί να τον βλέπει ο κόσμος σύντομα.

Στα άλματα, ραγδαία άνοδος είχε και η Λαρίσα Ιαπικίνο, η κόρη της Φιόνα Μέι, στο μήκος, η οποία μπήκε για τα καλά στην ελίτ και μπορεί να κάνει… κηδείες στις παλιές του αγωνίσματος. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ένας άλλος Ιταλός του μήκους, ο Ματία Φουρλάνι, που στα μίτινγκ έκανε τρομερές επιδόσεις, αλλά στον αγώνα του Παγκοσμίου… πνίγηκε λόγω απειρίας στον προκριματικό.

Στους «έμπειρους-μικρούς» ανήκουν οι Νάιτον και Τεμπόγκο στα σπριντ, αμφότεροι με παγκόσμια ρεκόρ εφήβων σε 100μ και 200μ. Στις… έμπειρες «μικρές» ανήκει πλέον και η Τόπιτς στο ύψος, που το 2024 αναμένεται να κάνει το βήμα παραπάνω, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον στιπλίστα από την Κένυα, Σίμον Κίπροπ Κόετς, που μπορεί να είναι η μεγάλη έκπληξη της χρονιάς.

Στο κυνήγι των παγκόσμιων ρεκόρ

Σεζόν χωρίς παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο δεν γίνεται… Ποιοι θα κυνηγήσουν φέτος να καταρρίψουν μεγάλες επιδόσεις; Κατ’ αρχάς οι Λάιλς και Τζάκσον στα 200 μέτρα. Ο Λάιλς και το 2023 έλεγε ότι μπορεί να το καταρρίψει, ωστόσο βρέθηκε λίγο μακριά. Η προετοιμασία του όμως εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να τον δούμε ακόμη πιο γρήγορο. Εξάλλου, όπως είπε ο Μπολτ, αν καταρριφθεί ένα από τα δύο ρεκόρ του στα σπριντ, πιο πιθανό θεωρεί να είναι αυτό στα 200 μέτρα.

Διόλου απίθανο δεν είναι να δούμε την Τζάκσον να το καταφέρνει όμως στις γυναίκες. Δύο σερί σεζόν έχει τρέξει σε 21.41 που είναι η δεύτερη επίδοση όλων των εποχών, με το 21.34 της Γκρίφιθ-Τζόινερ, να μην δείχνει πλέον μακρινό όνειρο…

Παγκόσμια ρεκόρ δεν αποκλείεται να δούμε και από τους… συνήθεις ύποπτους: τον Κράουζερ στη σφαίρα, την Ρόχας στο τριπλούν, τον Ντουπλάντις στο ύψος και την Κιπιέγκον στα 1.500μ., αλλά και τα 5.000μ.

Τέλος, έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε που θα φτάσουν οι μαραθωνοδρομοι και αν θα καταρριφθεί το φράγμα των 2 ωρών στους άνδρες, με πρώτο υποψήφιο τον Κίπροπ και δεύτερο τον Κιπτσόγκε, ενώ και η Ασέφα στις γυναίκες, μετά το απίθανο 2:11.53, είναι απορίας άξιον αν μπορεί να πάει ακόμη πιο κάτω το ρεκόρ μέσα στο 2024.

www.gazzetta.gr

APXH