Connect with us

Προεργασίες για την υποδοχή νέας μεγάλης επένδυσης στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης – Φήμες για εργοστάσιο μπαταριών

Δυτ. Μακεδονια

Προεργασίες για την υποδοχή νέας μεγάλης επένδυσης στο Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης – Φήμες για εργοστάσιο μπαταριών

Τη μεταβίβαση της κυριότητας έκτασης περίπου 454 στρεμμάτων στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην τελευταία συνεδρίασή του.

Η εν λόγω έκταση βρίσκεται στο στο αγρόκτημα κοινότητας Κοίλων και Μαυροδενδρίου, με τον Δήμο Κοζάνης να είναι ιδιοκτήτης της έκτασης.

Το αίτημα για τη μεταβίβαση υποβλήθηκε από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., με σκοπό την επέκταση των ορίων του υφιστάμενου Επιχειρηματικού Πάρκου Κοζάνης. Ο ανασχεδιασμός του πάρκου προβλέπει την επέκτασή του σε έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 550 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από τη μεταβιβασθείσα έκταση.

Πλέον, όταν ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση, η συνολική έκταση του Πάρκου θα διαμορφωθεί στα 1.240 στρέμματα.

Η επέκταση αποσκοπεί στη διαμόρφωση επίπεδων επιφανειών που ικανοποιούν τις τεχνικές και χωροταξικές απαιτήσεις μιας σημαντικής επένδυσης μεγάλου μεγέθους για την οποία έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και οι προεργασίες για την υλοποίησή της προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Έτσι, ο ανασχεδιασμός του Πάρκου από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. αποσκοπεί στην εξασφάλισης των επίπεδων επιφανειών που χρειάζονται για την κατασκευή των βιομηχανικών κτιρίων της επένδυσης.

Από την πλευρά της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. δεν έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία για την επένδυση ή την ταυτότητα του ενδιαφερόμενου επενδυτή, όμως οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για μια σημαντική “πράσινη” βιομηχανική επένδυση, στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Μάλιστα, το kozan.gr αναφέρεται σε πληροφορίες για εργοστάσιο μπαταριών.

Προ ημερών, το energypress αποκάλυψε ότι βρίσκονται στο στάδιο των οριστικών αποφάσεων οι συζητήσεις για την δημιουργία μονάδας παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών από ανακυκλωμένο πλαστικό από την γερμανική start-up εταιρεία CMBlu Energy AG σε συνεργασία με τον αυστριακό κατασκευαστικό κολοσσό Strabag, με το ύψος της επένδυσης να υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και σύντομα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, με τον νομό Κοζάνης (με επικρατέστερη την περιοχή της Πτολεμαΐδας) ή τη Μεγαλόπολη να είναι οι δύο επικρατέστερες επιλογές για τη χωροθέτησή της.

Δεν είναι σαφές αν οι επαφές της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. αφορούν αυτό ή άλλο επενδυτικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, φαίνεται ότι η περιοχή της Κοζάνης προσελκύει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για βιομηχανικές υποδομές αποθήκευσης ενέργειας.

energypress.gr

APXH