Connect with us

Πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων η Δυτική Μακεδονία

Δυτ. Μακεδονια

Πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων η Δυτική Μακεδονία

Στα ύψη παραμένει η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία, όπου καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά κυρίως στους νέους, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εγκαταλείπουν όχι μόνο την περιοχή, αλλά και τη χώρα.

Με το κλείσιμο των εργοστασίων της ΔΕΗ η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει στην Κοζάνη, αφού το ισοζύγιο των θέσεων που χάθηκαν είναι αρνητικό σε σχέση με αυτές που δημιουργούνται.

Στη Δυτική Μακεδονία, πέρα από το ζήτημα της ανεργίας, οξύτατο είναι και το θέμα της ερημοποίησης, όχι μόνο των χωριών, αλλά και των αστικών κέντρων, καθώς μόνο σε μία δεκαετία, με βάση την τελευταία απογραφή η Περιφέρεια έχασε περισσότερο από το 10% του μόνιμου πληθυσμού της.

Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας και η απεξάρτησή της από το λιγνίτη δημιούργησε και το ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας. Όπως όμως τονίζουν οι φορείς της περιοχής αν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες και δεν τρέξουν τα προγράμματα για τη δημιουργία νέων θέσεων, θα αργήσει το πρόγραμμα να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

APXH